Početna Gradske teme Na novosadskim ulicama radi 137 dece!

Na novosadskim ulicama radi 137 dece!

Na osnovu istraživanja o rasprostranjenosti fenomena dece ulice u Novom Sadu, koje je prošle godine, od maja do avgusta, sprovela Ekumenska humanitarna organizacija, od 103 intervjuisane porodice, čak 405 dece živi u socijalno ugroženim porodicama, a od toga 137 radi na ulici. Čak 405 mališana živi u socijalno ugroženim porodicama.

Na Međunarodni dan deteta smo hteli da obuhvatimo dva važna događaja, a to su konferencija i otvaranje izložbe fotografija „Moj život na ulicama Novog Sada”, koju organizujemo 5. juna od 18 časova u dvorcu Eđšeg“, rekla je koordinatorka projekta „Moj život na ulicama Novog Sada” iz Ekumenske humanitarne organizacije Tijana Vidović.

Projekat pokazuje kako deca koja su uključena u život i rad na ulici vide svoj život, grad, svaku ulicu u kojoj se kreću ili deo kutka Novog Sada koji posećuju“, dodala je ona.

Ta organizacija, po rečima naše sagovornice, realizuje terenski rad s decom koja su uključena u život i rad na ulici, a projekat traje od 2009. godine.

Kroz terenski rad, pružamo im mogućnost zadovoljavanja osnovnih potreba: za hranom, vodom, sokom, voćem, odnosno svim onim stvarima koje čine deo našeg radosnog detinjstva. Osim toga, kroz terenski rad posredujemo prilikom obezbeđivanja dostupnosti usluga socijalne zaštite, obraćamo se različitim institucijama u ime dece, odnosno zajedno s njihovim roditeljima, da bi dobila neke važne usluge, poput lekarske“, rekla je Tijana Vidović.

Zbog problema prosjačenja dece na ulicama, na nivou Grada je više puta organizovan sastanak s policijom i sudijama za prekršaje i način rešavanja tog problema je bilo organizovanje Svratišta za decu ulice“, rekla je načelnica Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu Novog Sada Vera Grkavac.

Dodaje da je prednost Svratišta u odnosu na druge sigurne kuće, u tome što ovde deca dolaze dobrovoljno, što se pokazalo kao odličan način i dobra praksa i na taj način se deca i porodice uključuju u sistem obrazovanja, socijalne zaštite, zdravstva…

Ona kaže da se tačan broj dece koja žive i rade na ulici ne može utvrditi, ali u proseku oko 25 dece koristi usluge Svratišta.

Po rečima državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vladimira Ilića, od 2014. godine izdata je direktiva u svim opštinama i centrima za socijalni rad u Srbiji, po kojoj su stvoreni mešoviti međuresorni timovi, koji se sastoje od radnika centara za socijalni rad, policije i zdravstva. Njih 114 radi 24 sata, reagujući odmah, po pozivu građana, institucija i drugih organa, ili direktno, ukoliko primete dete koje se kreće samo po ulici.

Izvor: Dnevnik

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here