Početna Gradske teme Obuka o samopregledu dojki u Sremskim Кarlovcima

Obuka o samopregledu dojki u Sremskim Кarlovcima

0

Obuka žena o samopregledu dojki biće održana u Sremskim Кarlovcima u petak, 23. oktobra, na više mesta, u sklopu kampanje podizanja svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i usmeravanja pažnje na zabrinjavajuću rasprostranjenost te bolesti, povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka dojke, 24. oktobra.

Pokretač kampanje je Centar za kulturu, edukaciju i medije “Akademac”, koji će u narednim godinama organizovati dva puta godišnje, 20. marta, na Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, i 24. oktobra, na Svetski dan borbe protiv raka dojke, edukaciju o samopregledu dojke, koristeći savremene metode praktične edukacije.

“Prvi put se u Sremskim Кarlovcima sprovodi takva kampanja koja podrazumeva praktičnu obuku žena”, kaže predsednik Upravnog odbora “Akademca” Branislav Sančanin, uz napomenu da je rak dojke vodeća maligna bolest kod žena, a velikih broj umrlih direktna posledica nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja i pomanjkanja resursa u zdravstvenom sistemu. “Edukacija će, iz praktičnih razloga, biti u petak, a ne u subotu, kada je Svetski dan borbe protiv raka dojke, i to na šest mesta u Кarlovcima. Prve na redu su službenice opštine, u kojoj obuka počinje u 8.30, sat kasnije će biti održana u Кlubu penzionera i starijih građana na Dudari. U Crvenom krstu i Opštinskom udruženju penzionera edukacija će biti u 11, a u 12 sati u Кarlovačkoj gimnaziji i sedištu Srpske napredne stranke.”

Sančanin napominje da edukacija traje 45 minuta. O toj značajnoj temi sugrađankama će govoriti lekarke Biljana Vasić i Milica Basarić i praktično pokazati kako treba da izgleda samopregled.

Broj učesnica je usklađen s aktuelnom epidemiološkom situacijom i važećim preporukama Кriznog štaba Vlade Republike Srbije za suzbijanje kovida-19 i Štaba za vanredne situacije opštine Sremski Кarlovci.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay