Početna Gradske teme Simfonijski orkestar Muzičke škole “Isidor Bajić” osvojio Evropu​

Simfonijski orkestar Muzičke škole “Isidor Bajić” osvojio Evropu​

0

Simfonijski orkestar Muzičke škole “Isidor Bajić” iz Novog Sada, koji broji 6​1 učenika i studenata, na Evropskom omladinskom muzičkom festivalu u Nerpeltu u Belgiji održanom od 19. aprila do 2. maja, od strane međunarodnog žirija ocenjen je kao najuspešniji.

Nastup novosadskog orkestra pod dirigentskom palicom Tamare Adamov Petijević, a u pratnji pomoćnika direktora Danijela Kličkovića kao i tri profesora  – Stefana Stanečića, Ivana Burka i Iva Stankovića, oduševio je članove žirija, te mu je dodeljena prva nagrada – “Summa cum laude” sa posebnim pohvalama.

– Festival ima više od šest decenija dugu tradiciju i tim pre je odlazak na ovako prestižno takmičenje velika čast za samu Školu i muzičko školstvo u Srbiji, ali i dokaz da Muzička škola “Isidor Bajić” bez svake sumnje predstavlja vodeću instituciju te vrste u regionu i pored činjenice da su naša deca svirala na instrumentima koji su jeftiniji od kutija za instrumente koje su imali drugi evropski orkestri ili orkestri iz Kine. Način rada, duh i motivacija, posvećenost i predanost su i dalje cenjeni i ključni faktor i pored um​e​tničke i kulturne bede u kojoj živimo – navode u školi.

Maestra Tamara Adamov Petijević je imala posebne i sadržajne susrete posle takmičenja sa članovima žirija, koji su, sasvim netipično za bilo kakvu vrstu takmičenja, aplaudirali posle takmičarskog nastupa Simfonijskog orkestra MŠ “Isidor Bajić”.

Pored takmičarskog nastupa, orkestar je imao i dva koncerta u različitim salama​ u Nerpeltu​, od kojih je drugi bio nastup na koncertu najuspešnijih ansambala Festivala. Orkestar je prošao i ulicama Nerpelta, zajedno sa ostalim učesnicima, u svečanom defileu noseći zastavu Republike Srbije i baner MŠ “Isidor Bajić”.

Samom takmičarskom nastupu u Belgiji prisustvovali su i gđa Svetlana Mandić sa suprugom i gđa Manja Vuković sa suprugom, predstavnice Ambasade Republike Srbije u Belgiji.

Finansiranje odlaska u Nerpelt pomogli su Sekretarijat za omladinu i sport APV (konkurs “Mladi talenti”), Muzička škola “Isidor Bajić” i roditelji članova orkestra, a boravak u Belgiji organizatori Evropskog omladinskog muzičkog festivala u Nerpeltu.

Autor: NsHronika