Početna Gradske teme Zavetnici upali na projekciju filma “Kosovo, nazdravlje!”

Zavetnici upali na projekciju filma “Kosovo, nazdravlje!”

Pokret Zavetnici upao je sinoć na projekciju dokumentarnog filma “Kosovo, nazdravlje!” u punoj sali Medija centra Vojvodine i nakratko prekinuo prikazivanje priče o ljudima koji žive na Kosovu.

Zavetnici su ranije najavili da će se obratiti građanima ispred prostorija Medija centra Vojvodine (Nezavisno društvo novinara Vojvodine) uoči projekcija filma, koji je ranije iz bezbednosnih razloga premešten iz bioskopa Arena Cineplex u prostorije NDNV.

Predsednik GO Zavetnika Slobodan Jović naveo je da se pokret protivi promociji dokumentarca jer “taj film promoviše separatizam, promoviše terorističku OVK organizaciju, promoviše nezavisnost Kosova”.

“S druge strane, Srbe, srpsku policiju i vojsku predstavlja kao agresore, kao okupatore na svojoj rođenoj zemlji. Ako mi danas budemo tolerisali promociju separatizma, promociju terorizma, nezavisnog Kosova, sutra ćemo gledati promociju nezavisne Vojvodine i neke oslobodilačke vojske Vojvodine. Ovo nije volja naroda, već nevladinih organizacija koje se finansiraju sa Zapada, a novac je dat da bi se promovisao seperatizam i mi to nećemo dozvoliti“, naveo je Jović i dodao da je okupljanje ispred NDNV dovoljan pokazatelj nezadovoljstva.

Međutim, po početku projekcije, kojoj je prisustvovao i Jović, iz publike je iskočilo nekoliko aktivista Zavetnika i isticalo svoje političke poruke. Prisutni na projekciji i članovi NDNV uspeli su da ih uklone iz sale, ali su se članovi Zavetnika zadržali ispred vrata, a potom i ispred prostorija NDNV, čekajući kraj projekcije. Među aktivistima ove političke opcije bio je i pozamašan broj vrlo mladih ljudi.

Projekcija je potom održana u mirnim uslovima, a pratio ju je razgovor sa autorom dokumentarnog filma, Aleksandrom Reljićem, producentom Dinkom Gruhonjićem i menadžerima ovog projekta – “Stvarni ljudi – stvarna rešenja”, koji je finansiran sredstvima Evropske unije u okviru programa Media Programme 2014. Članovi NDNV izrazili su strah i žalost zbog ovakvih poteza grupacija i nemogućnosti da se film prikaže bez incidenata.

Inače, “Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!” je priča o susretu Arija Abduljija i Isaka Vorgučića, koji u srpskoj enklavi nadomak Prištine pretresaju konfliktnu kosovsku stvarnost za kafanskim stolom.

Izvor: 021.rs

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here