Početna Kultura SUNCU ŠAMAR: “Prometej” predstavio novi roman Gordana Lemajića

SUNCU ŠAMAR: “Prometej” predstavio novi roman Gordana Lemajića

0

Ugledni srpski izdavač “Prometej” dokazao je još jednom da književne promocije mogu da budu i te kako zanimljive i atraktivne.

U svom prelepom prostoru u Miletićevoj 16, “Prometej” je ugostio pisca Gordana Lemajića, književne doajene Milutina Ž. Pavlova i Milana Todorova, agilnog vlasnika portala “Knjigapriča” Nenada Iđoškog i naše dramske prvake Miodraga Petrovića i Milovana Filipovića Eru. Taj multimedijalni hepening pretvorio se u veče za pamćenje.

Foto: Promo

Milutin Ž. Pavlov, naš najiskusniji književnik i recenzent, sveo je temu romana “Suncu šamar” na dve reči: sažimanje rasula. Napomenuvši i to da mu je pokojni Draško Ređep pisca Gordana Lemajića praktično ostavio kao prtljag i amanet, autora je nazvao i opasnim jer je napisao “obrtno obratni” roman – nešto što do sada nije viđeno na našoj književnoj sceni.

Foto: Promo

Audio izdanje romana petominutnim odlomkom predstavio je Nenad Iđoški, autor portala “Knjigapriča” sa sloganom “slušaj svoje knjige” (neprocenjiv medij za slepe i slabovide i ljubitelje književnosti koji dobar deo života provode u prevoznim sredstvima).

Foto: Promo

I Lemajićev prvi roman “Razvezivanje” dostupan je na ovoj platformi. Nesvakidašnje dinamično književno veče oplemenili su video radovi rediteljke Milice Stojanov u kojima su dijaloge iz romana raskošno i upečatljivo izveli srpski dramski prvaci Miodrag Petrović i Milovan Filipović Era. I kada su se aplauzi publike stišali i kada je izgledalo da je došao kraj još jednoj lepoj književnoj promociji, roman je iskoračio kao provokator koji potvrđuje to da smo svi različiti i da često potpuno drugačije poimamo život.

Foto: Promo

Milan Todorov je u Lemajićevoj priči video paradoks istovremenog prisvajanja slobode i konačnog poraza u slici izdaje tela, čime je potkrepio svoju tezu da duše nema. Jer, pita se on, da li je iko ikada video dušu?

Foto: Promo

Iz publike su se javili posetioci (od kojih je bar polovina već pročitala knjigu), negodujući na tvrdnju da duše nema, ukazujući na kraj romana: tu se, i pored sirovosti i surovosti glavnog junaka, na kraju ipak pomalja duša. Najglasniji u taboru za dušu bio je novosadski glumački doajen Miodrag Petrović, kada je revoltirano upitao: Da li ovde sede i međusobno opšte muški i ženski udovi, njihovi organi i telesne tečnosti ili ljudi sa svojim dušama?

Pročitajte roman “Suncu šamar”, pa će vam vaša duša dati odgovor.

Izvor: Promo
Foto: Promo