Početna Politika LSV: Poziv lokalnim samoupravama da spasu medije

LSV: Poziv lokalnim samoupravama da spasu medije

0

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je lokalne samouprave koje su u procesu privatizacije ostale bez svojih medija da pokrenu aktivnosti u skladu sa izmenjenom Uredbom Vlade o prenosu kapitala bez naknade zaposlenima u medijima, kojom je omogućeno da se lokalnim samoupravama prenesu akcije i udeli medija čija je privatizacija poništena.

Ovom odlukom Vlade Republike Srbije određen je novi rok za mogućnost privatizacije lokalnih medija i praktično predstavlja novu šansu za mnoge medije koji su prestali sa radom, ocenjuje LSV.

– LSV je i ranije smatrala da je privatizacija lokalnih medija samo put u njihovo gašenje i da je ovako naopako osmišljeno pravljenje rada na medijskoj sceni ugrozilo pravo građana na informisanje – istakao je predsednik Političkog saveta LSV u saopštenju.

Samo u Vojvodini sa radom su prestali “Radio Zrenjanin”, “Radio Sombor”, “Radio Temerin”, “Radio Kikinda”, “Radio Sečanj”, podseća LSV.

Sem uskraćivanja prava na informisanje, u mnogim sredinama je gašenje medija dovelo do, kako se dodaje, potpunog nestanka informisanja na jezicima nacionalnih zajednica, te je na taj našin prekršen i Ustav Republike Srbije, koji ne dozvoljava ukidanje ranije stečenih prava nacionalnih manjina.

Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje da lokalne vlasti pokušaju da spasu svoje medije, te da građanima obezbede pravo na informisanje.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay