Početna Aktuelno Ambasada Australije i Republike Koreje podržale kampanju “Zelena Srbija”: Zrenjanin sprovodi različite...

Ambasada Australije i Republike Koreje podržale kampanju “Zelena Srbija”: Zrenjanin sprovodi različite ekološke akcije!

0

Kompanija Color Media Communications pod pokroviteljstvom Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i tokom 2021. godine sprovodi kampanju “Zelena Srbija”.

Tokom 2020. godine u okviru kampanje “Zelena Srbija” organizovana je sadnju u sledećim gradovima i opštinama: Apatinu, Somboru, Čačku, Šapcu, Beočinu, Surčinu, Vranju, Novom Bečeju, Baču i Zaječaru.

Zrenjanin je prvi grad u ovoj godini od planiranih 10 gradova i opština, koji je prepoznao značaj ovog projekta i omogućio da se sadnice, konkretno crvene ukrasne šljive u okviru kampanje „Zelena Srbija“ koje su danas zasađene u ulici Vojvode Petra Bojovića.

Prisutnima su se ovom prilikom obratili:

  • Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina
  • Sladan Velinov, direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije
  • Nemanja Erceg, pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine
  • Nj.E. Rut Stjuart, ambasadorka Australije
  • Nj.E. Hjong-ćan Če, ambasador Republike Koreje
  • Sladana Dabić, stručni saradnik za gajenje i zaštitu šuma JP „Vojvodinašume”
  • Aleksandra Mirić, Specijalista CSR, LIDL
  • Miljan Lazarević, direktor filijale u Zrenjaninu, OTP banka Srbije.

Ambasadorka Australije Rut Stjuart, koja nikada pre nije bila u Zrenjaninu, izjavila je da oduševljena toplom dobrodošlicom i da je veoma zadovoljna što učestvuje u jednoj ovakvoj akciji.

“Vojvodina je vrlo slična Australiji. Ravnica je, bez mnogo šuma, i svako novo drvo značajno doprinosi poboljšanju životne sredine. Bez zajedničke akcije na globalnom nivou biće nemoguće zaustaviti klimatske promene”, izjavila je Stjuart.

“Veliko mi je zadovoljstvo što učestvujem u kampanji “Zelena Srbija” u Zrenjaninu, gradu u kom je korejska kompanija „Superior Essex“ investirala i doprinela poboljšanju lokalne ekonomije. Kampanja “Zelena Srbija” je značajna ne samo za bolju budućnost Srbije, nego i za čitavu medjunarodnu zajednicu”, izjavio je ambasador Republike Koreje, Nj.E. Hjong-ćan Če.

“Zrenjanin je već dosta uradio na pošumljavanju i ozelenjavanju”, istakao je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

“Ovo je samo jedna od akcija koju sprovodimo. Na sve moguće načine se trudimo da posadimo što više drveća, kroz različite akcije i projekte. Obezbedili smo i sredstva za rekonstrukciju jednog parka. Svako od nas može da pruži svoj doprinos i svako drvo je dragoceno”, izjavio je Santovac.

“Kao društveno odgovorna institucija, današnjom sadnjom Direktorat želi da podigne svest građana o tome koliko je značajno pošumljavanje i ozelenjavanje Srbije, obnavljanje njenog eko fonda, ali i da doprinese očuvanju planete za buduće generacije. Ovom prilikom, moram naglasiti, da je ovaj projekat začet kao ideja povezivanja državnih institucija i lokalnih samouprava, sa najboljim praksama drugih prijateljskih zemalja. Kroz niz aktivnosti, kao i sadnjom simboličnog broja sadnica po gradovima Srbije, pokazuje nam na pozitivan način da smo svi zajedno zainteresovani za prirodu i živi svet koji nas okružuje i da želimo i možemo i sami nešto uraditi, posaditi novu biljku ili stablo ili jednostavno urediti već postojeće parkove i zelene površine”, rekao je Slađan Velinov, direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

U sklopu kampanje “Zelena Srbija” biće organizovana sadnja u 10 gradova i opština Srbije kako bismo podigli svest građana, lokalnih samouprava i kompanija o tome koliko je značajno ozelenjavanje Srbije.

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije,  kao društveno odgovorna institucija ovom kampanjom želi da doprinese podizanju svesti po pitanju ove teme i razmeni iskustava sa zemljama koje imaju diplomatska predstavništva u Beogradu.

Partneri ovogodišnje kampanje “Zelena Srbija” su Javno preduzeće Vojvodinašume, OTP banka Srbije, kompanije Lidl i Telenor.