Početna Aktuelno NOVEMBAR MOG DETINJSTVA: Sećanje na svinjokolj u Baču

NOVEMBAR MOG DETINJSTVA: Sećanje na svinjokolj u Baču

0

Karabinje, zabijačka, svinjska daća, disnotor nazivi su za događaj posebno popularan u našoj tradiciji, a u narodu poznat kao svinjokolj. Svoje sećanje na ovaj dan, sa nama je podelio Robert Čoban, direktor kompanije Color Press Group.

– Svake godine, krajem novembra, u kući moje baba Marije i dede Đene, na uglu Maršala Tita i Štrosmajerove u Baču (obe ulice se i danas tako zovu) – događao se isti ritual. Oko pet ujutro deda i ja bi krenuli pešice po svinju kod Hasana i njegove supruge Stoje, nešto niže u Ulici Maršala Tita. Svaki put deda bi optuživao Hasana da je svinju hranio solju kako bi ona žedna pila što više vode i povećala kilažu pred prodaju. Kada bi se nakon par rakija dogovorili koliko će računati “kalo”, svinju, uvek je bila od 120 do 150 kilograma, prutom bi je terali do dedine kuće. Tu je već čekao komšija Joza mesar, spreman da započne svinjokolj. Stižu i komšinice, Kata i Matija, čiji je zadatak bio da peru creva i ostale iznutrice i spreme ih za punjenje – počinje svoju priču Robert.

– Deda Đena je do tada već dovoljno popio da smo ga skupljali iz cvetne bašte u “prednjem dvorištu” i slali na dremku u “srednju sobu” – nastavlja uz osmeh.

– Svinjokolja se nastavila, za ručak smo već jeli sveže pečenu svinjsku džigericu i – naravno, krofne. Mesar Joza uz našu pomoć melje meso, kuva iznutrice i hrskavice, usoljava šunke i slanike, pravi kobasice, švargle, hurke i krvavice. Na red je došlo i topljenje masti i pravljenje čvaraka. Kada su se popodne već švargla i hurke hladile na drvenom stolu, deda bi ustao i izbušio ih sa velikim dvozubcem – “da izađe mast”. Primaklo se i vreme za večeru. Deda je ponovo “pod gasom” i pita babu: “Mariš, ko je ovaj čovik?” gledajući u Jozu mesara koga sad treba da isplati. Baba isplaćuje Jozu mesara, koji je takođe “pod gasom” i on je na putu kući gurajući japaner sa plinskom bocom, a često pada u jarak. Mi smo ostatak godine jeli specijalitete napravljene tog dana i svake godine su se, kao u “Danu mrmota” identične scene ponavljale – završava svoje sećanje na ovaj dan Robert Čoban.

U susret 29. novembru, nekadašnjem Danu Republike, najvažnijem prazniku SFRJ koji se u najvećem broju seoskih domaćinstava, obeležavao uz svinjokolj, pozivamo vas da sa nama podelite svoja sećanja na ovaj dan i sve što se u njemu dešavalo. Potrudite se što živopisnije da nam opišete atmosferu i događaje toga dana, od prve dedine rekije preko veselog okupljanja rođaka i komšija, neizostavnih svađa i pehova, pa sve do topljenja čvaraka.

Novembar Fest nagrađuje najzanimljivije priče i sećanja na centralni događaj poslednjeg vikenda novembra, svinjokolj.

Svoje priče, sa ili bez pratećih fotografija šaljite na mail adresu novembarfest2020@gmail.com. Vaša sećanja ćemo objaviti na zvaničnoj Facebook stranici Novembar Fest, a najzanimljiviji postovi, sa najvećim brojem lajkova i komentara, biće nagrađeni vrednim nagradama.

Novembar Fest organizuje Udruženje za kulturu, turizam i medije “Petrovaradin medija” u saradnji sa kompanijom Color Media Communications i Udruženjem THE BEST FEST. Projekat sufinansira Gradska uprava za privredu Grada Novog Sada.