Početna Aktuelno NOVEMBAR MOG DETINJSTVA: Sećanje na svinjokolj u lepom Banatu

NOVEMBAR MOG DETINJSTVA: Sećanje na svinjokolj u lepom Banatu

0

Karabinje, zabijačka, svinjska daća, disnotor nazivi su za događaj posebno popularan u našoj tradiciji, a u narodu poznat kao svinjokolj. Svoje sećanje na ovaj dan, sa nama je podelio još jedan od poštovalaca ovog običaja (ime poznato redakciji).

“Da ja vama ispričam kako je u Banatu na svinjokolju. Mi Lale ne volimo ništa na brzinu. Ustajanje je u 05:00, zatim ide kafica, čeka se kum ili komšija, koja čašica alkohola da se ugrejem, pa lagano…” počinje svoje sećanje jedan Lala iz ravnog Banata.

“Sam čin i nije toliko važan koliko je važno sve ostalo. Dok majka počinje da seče i priprema meso za čvarke mi muški smo već isekli meso da se nešto i prezalogaji, jer ne može se raditi praznog stomaka. E kad to završimo onda kreće i tranžiranje mesa, ali i čvarci već budu gotovi pa moramo stati i njih da probamo, čisto da vidimo da li su dobri…” nastavlja sa osmehom.

“Stiže ručak, a posle njega ubrzo i večera. Ne moram da vam kažem da uz to ide i kafa pa se sam svinjokolj uz neizostavnu rakijicu, pokoju svađu i obilje smeha, oduži do kasno u noć. Iako me je celodnevni posao ponekad i umarao, lagao bih vas kada bih rekao da nisam ushićeno čekao narednu godinu i novi svinjokolj”, završava svoju priču nasmejani Lala.

U susret 29. novembru, nekadašnjem Danu Republike, najvažnijem prazniku SFRJ koji se u najvećem broju seoskih domaćinstava, obeležavao uz svinjokolj, pozivamo vas da sa nama podelite svoja sećanja na ovaj dan i sve što se u njemu dešavalo. Potrudite se što živopisnije da nam opišete atmosferu i događaje toga dana, od prve dedine rekije preko veselog okupljanja rođaka i komšija, neizostavnih svađa i pehova, pa sve do topljenja čvaraka.

Novembar Fest nagrađuje najzanimljivije priče i sećanja na centralni događaj poslednjeg vikenda novembra, svinjokolj.

Svoje priče, sa ili bez pratećih fotografija, šaljite na mail adresu novembarfest2020@gmail.com. Vaša sećanja ćemo objaviti na zvaničnoj Facebook stranici Novembar Fest, a najzanimljiviji postovi, sa najvećim brojem lajkova i komentara, biće nagrađeni vrednim nagradama.

Novembar Fest organizuje Udruženje za kulturu, turizam i medije “Petrovaradin medija” u saradnji sa kompanijom Color Media Communications i Udruženjem THE BEST FEST. Projekat sufinansira Gradska uprava za privredu Grada Novog Sada.