Početna Aktuelno Održana konferencija “Green Culture”: Ministarka kulture i informisanja – Očuvanje kulturne baštine...

Održana konferencija “Green Culture”: Ministarka kulture i informisanja – Očuvanje kulturne baštine i obnavljanje prirode naš su najvažniji zadatak i uslov opstanka

Kompanija Color Media Communications u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja organizovala je konferenciju o globalnoj agendi održivosti životne sredine i zelenoj kreativnoj filozofiji, “Green Culture”.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković na otvaranju konferencije istakla je da vrednost prirodne i kulturne baštine određuje jedan narod i kao što je negovanje kulturne baštine jedan od najvažnijih zadataka, tako je i očuvanje, briga i obnavljanje prirode uslov našeg opstanka.

“Duboko verujem da se briga o životnoj sredini i kulturnom bogatstvu koje imamo, mora preduzimati stalno i sistemski, a ne samo kada dođe do konkretnog problema. Srbija se nalazi na izuzetnom području koje može da se pohvali raznovrsnošću biljnog I životinjskog sveta. To naše prirodno bogatstvo, kao i kulturno moramo da čuvamo, negujemo i prema njemu se odnosimo sa posebnom pažnjom”, naglasila je Gojković.

Ministarka je dalje istakla da je Ministarstvo kulture i informisanja podržalo održavanje današnje konferencije, upravo u cilju podsticanja i jačanja veza i uloge kulture u zaštiti životne sredine.

“Spona kulture i životne sredine je danas višestruka. Samo jedan segment te neraskidive veze jesu umetnici kojima je priroda inspiracija, nadahnuće i tema u kreiranju različitih savremenih izraza. Istovremeno, angažovanje kulture u ispitivanju odnosa čoveka prema prirodi je od velike važnosti, jer dopre do svakog našeg građanina, od najmlađih do najstarijih. Upravo kroz umetnički izraz, decu i mlade možemo obrazovati i zainteresovati za brigu o životnoj sredini, bez koje nema budućnosti. U tome je rad brojnih umetnika kod nas dragocen. Slikari, vajari, muzičari, glumci i svi oni koji se bave takozvanim zelenim projektima, podstiču pozitivne promene u našem društvu i na razumljiv, pristupačan način menjaju našu svest”, naglasila je Gojković.

Na prvom panelu pod nazivom “Zelena nauka, kako iskoristiti najbolje što nauka nudi, pozitivnim stavom kroz ekologiju” na ovu temu diskutovali su: Dejan Krčmar, redovni profesor na Fakultetu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, Prof. dr Mira Pucarević, dekan Fakulteta zaštite životne sredine, Aleksandra Vukičević, urednica ekološke emisije “Čekajući vetar”, Radio Beograd 2 i Vladimir Čeh, filolog.

Vladimir Čeh je ovom prilikom izjavio: “Komunikacija sa populacijom – Danas je potrebno objaviti vest da imate vest! “

– Bez medijske promocije je nemoguće da se bilo šta uradi po pitanju životne sredine i zbog toga je veoma važno da, s obzirom na veliku količinu neznanja kad je u pitanju ekologija, odnosno zaštita životne sredine, istu moramo što više promovisati, odnosno mora se o njoj češće govoriti. Treba otklanjati uzroke, a ne posledice. Sprečiti, a ne lečiti! Ne očekuj od prirode više nego što si joj dao. – naglasio je Vladimir.

Dejan Krčmar saopštio je da smo svi svedoci problema koji postoji, ali da je ujedno prisutan i veliki jaz između primećivanja problema i delovanja u skladu sa njim.

– Mi na Fakultetu pokušavamo da nađemo optimalna rešenja za najmanje sredstava, koja će ponuditi gde da se usmere i gde će biti najefikasnija. Od nečega što predstavljamo kao problem mi čistimo i dajemo im ekonomsku vrednost. A to je ono što je zapravo i fokus nauke – Cirkularna ekonomija čija je misija da ne postoji otpad, već da sve potencijalne kapacitete iskoristimo i damo mu neku upotrebnu vrednost –  objasnio je Dejan.

Aleksandra Vukičević je na današnjoj konferenciji istakla da smo mi kao civilizacija u opasnoj situaciji.

– Planeta ne propada, več mi. Sve počinje od nas. Planeta bez nas će uspeti, ali mi bez nje nećemo – poručila je Aleksandra.

Mira Pucarević je na današnjoj konferenciji izjavila:

– Mi, da bismo rešili razne ekološke probleme i uticali na njenu održivost, moramo prvo da “počistimo za sobom”. Da naučimo da počistimo našu Srbiju i da naučimo kako da upravljamo otpadom. A, naučićemo tako što ćemo edukacijom pomoći da se reše neki svakodnevni, mali problemi koji na dugim stazama odišu održivost – istakla je Mira.

Zelena kultura i umetnost kroz kreativnu filozofiju, da li smo u deficitu novih ideja ili nam nedostaje razumevanje istih naziv je drugog panela u kom su učestvovali: Vladan Ščekić, programski direktor Centra za unapređenje životne sredine, Sanja Ćopić, vizuelna umetnica, Verica Čupić, slikarka, Aleksandra Duende, modna dizajnerka i Nemanja Lađić, umetnik.

Verica Čupić je ispričala da sama priroda u svakom umetniku budi želju da je na neki ovekoveči.

– Slikanje svih tih živahnih boja koje se prelivaju pod svetlošću je uvek zanimljivo, a u tim prelepim prizorima uvek pronađemo novu inspiraciju da je prenesemo, sačuvamo negde među nama i ostavimo ih budućem pokoljenju – rekla je Verica.

Vladan Šćekić je naglasio da je povezivanje kulture i zaštite životne sredine veoma značajna i popularna tema.

– Ako želimo da menjamo stvari na bolje, svi zajedno ćemo morati da radimo na ličnom pristupu i doprinosu putem donacija, filantropije i uspećemo da ih rešimo, svi zajedno – poručio je Vladan.

Aleksamdra Duende je naglasila da prvi korak u zaštiti životne sredine počinje od nas samih u vidu malih ličnih promena.

– Svojim radom pokušavam da što više propagiram spoj prirode i čoveka, te da živim u harmoniji i balansu sa prirodom, jer promene koje se dogode u nama prenosimo na svoje okruženje. Kada mi pristupimo na određen način sebi i prirodi kroz sebe, tako i kroz svoj rad inspirišemo druge da se takvo okruženje stvori – saopštila je Aleksandra.

Nemanja Lađić je objasnio da umetnici uvek, na kreativan način, kroz svoj rad predstavljaju šta neki problem ili tema znače za njih lično.

– To je ključni deo umetnosti. Mi kroz rad na sebi i sa sobom dolazimo do drugih. Za sprovođenje nekih bitnih, velikih i značajnih promena koje su neophodne da bi se sredina sačuvala, pojedinac mora da se stavi u poziciju koja nije toliko fokusirana na njega samog nego na, što je moguće šire, sagledavanje problema. Nećemo sačuvati nešto ako je to bitno pojedincima, već ako postoji jedan čitav sklop odnosa u prirodi koji je za to vezan, a mi nismo od samog početka imali pravo da ih urušavamo – ispričao je Nemanja.

Sanja Ćopić istakla je da problem održivosti nije samo problem “zelenih aktivista”, već on predstavlja problem svih nas bez obzira ko smo, čime se bavimo i kakav nam je imidž.

– Zašto “zeleno” smatramo kao paralelni Univerzum u kojem su samo ljudi koji se za zeleno bore? To je pitanje od suštinske i istinske važnosti za baš sve nas – naglasila je Sanja.

Partner konferencije “Green Culture” je AMS Osiguranje.

Kompletan snimak konferencije dostupan je na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=M78MC9uBxg0