Početna Aktuelno Pismo policajaca Gašiću zbog pogibije u Novom Sadu: Upitni i kvalitet obuke...

Pismo policajaca Gašiću zbog pogibije u Novom Sadu: Upitni i kvalitet obuke i izbor polaznika

0

Strukovno udruženje policije “Dr Rudolf Arčibald Rajs” uputilo je otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću povodom nesreće u kojoj je nastradao mladić tokom policijske obuke.

Dvadesetjednogodišnji polaznik Centra za osnovnu policijsku obuku nastradao je jutros na Gradskom strelištu u Novom Sadu, tokom obuke gađanja. Prema nezvaničnim saznanjima, on je nastradao prilikom rukovanja oružjem.

U policijskom udruženju iz Novog Sada ukazuju na probleme sa odabirom kandidata koji će pohađati policijsku obuku, ali dovode u pitanje i sam kvalitet obuke.

U pismu strukovnog policijskog udruženja navodi se da je krajnje vreme da Gašić počne da se bavi uzrokom problema, a ne posledicom, jer bi na taj način pokazao iskrenu volju i želju da se “zaista pozabavi problematikom u MUP-u koja za najekstremniju posledicu ima i gubitak ljudskih života”.

“Strukovno udruženje policije se u više navrata obraćalo javnosti i samom ministru i ukazivalo na probleme u vezi sa obukom policije, odabirom i selekcijom kandidata za polaznike obuke, ali ministar i njegovi saradnici nisu našli za shodno da odgovore, saslušaju i uvaže apel struke. Veliki problem u samom odabiru kandidata su i kandidati koji se primaju na osnovnu policijsku obuku po osnovu odluke ministra unutrašnjih poslova, odnosno nemaju dovoljan broj bodova za prijem”, navodi se u saopštenju.

U toku je postupak pred Poverenikom za zaštitu ravnorpavnosti u vezi sa ovom, kako kažu, negativnom pojavom i eventualnom zloupotrebom osnova za primenu afirmativnih mera.

“Iako je zakonito da se proširi lista primljenih kandidata, bilo bi logično da se samo ‘spusti crta’ kako bi sledeći najbolje rangirani kandidati bili primljeni, a ne da ministar bira koga hoće pod izgovorom afirmativnih mera”, dodaju u SUP “Dr Rudolf Arčibald Rajs”.

U ovom udruženju smatraju da je upitan i kvalitet izvođenja obuke. Kako kažu, sami kapaciteti – kadrovski, organizacioni i tehnički – predviđeni su za realizaciju obuke za mnogo manji broj polaznika nego što je trenutno slučaj.

“Prioriteti u samoj obuci se daju umesto na izvođenju nastave i taktičkim vežbama, na paradiranju, vežbanju strojevog koraka zbog promocija klasa i opet dodvoravanja Vama kao ministru, što ima za posledicu bespotrebno trošenje resursa”, kažu u ovom udruženju.

Pismo zaključuju direktnom porukom Gašiću da znaju kako stvari u MUP-u funkcionišu, te da je većina rukovodilaca organizacionih jedinica na sve spremna kako bi mu se dodvorila i sačuvala svoje fotelje i pozicije.

“Znamo po ličnom iskustvu kao višedecenijski profesionalci da je većina rukovodilaca organizacionih jedinica na sve spremno samo da Vam se dodvore kako bi sačuvali svoje fotelje i pozicije, i sve će uraditi da ih ostavite na funkciji. Neće Vam preneti realnu sliku, pristaće na sve Vaše sugestije i predloge bez sagledavanja realnih kapaciteta i objektivne mogućnosti realizacije. Ministre, vreme je da se pozabavite MUP-om na adekvatan način i založite se za postavljanje standarda policijske struke”, zaključuju u Strukovnom udruženje policije “Dr Rudolf Arčibald Rajs”.

Izvor: 021.rs
Foto: 021.rs