Početna Aktuelno Reke u Srbiji poplavile više od 700 objekata: Vanredna situacija na snazi,...

Reke u Srbiji poplavile više od 700 objekata: Vanredna situacija na snazi, kiša i danas

0

Zbog rasta vodostaja i poplava vanredna situacija je na snazi u Osečini, Krupnju, Loznici i Ljuboviji, gde je poplavljeno više od 500 domaćinstava, a reka Ljuboviđa srušila most.

U Osečini pripadnici Žandarmerije pomažu građanima. Skrapež se izlio u centru Kosjerića i poplavio pedesetak objekata. Tokom dana očekuju se obilne padavine u centralnim i južnim predelima Srbije.

Porastao je vodostaj Tamiša. Na potezu od 60 kilometara od granice sa Rumunijom do Sečnja, obe obale su pod vanrednim merama odbrane od poplava, prenosi RTS.

Izlio se Skrapež u centru Kosjerića

Tokom noći obilne padavine donele su probleme žiteljima Kosjerića – izlila se reka Skrapež u centru grada. Na mestu izgradnje novog mosta je došlo do zapušenja korita reke i izlivanja. Poplavljeno je oko pedesetak objekata, a evakuisano deset osoba.

Voda je probila to zapušenje i sada se nivo Skrapeža u Kosjeriću opao je za 1,5 metar, a voda se povlači sa ulica.

Kolubara u porastu

RHMZ upozorava da će vodostaj na slivovima Kolubare i Jadra sa pritokama, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, kao i na gornjem toku Zapadne Morave i danas biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa, a na Jasenici i Kubršnici sa dostizanjem upozoravajućih nivoa.

Obilne padavine očekuju se u centralnim i južnim predelima Srbije, sa 40 milimetara kiše za 24 časa. U centralnoj Srbiji je na snazi narandžasti meteo-alarm, u Beogradu i Banatu žuti.

Vanredna situacija je na snazi u Osečini, Krupnju, Loznici i Ljuboviji, gde je najkritičnije. Ljuboviđa je juče poplavila centar varošice i najmanje 500 domaćinstava. Reka je srušila i most na magistralnom putu. Ugroženo je još pet mostova.

Stanovništvo nije evakuisano, već se samo povuklo na spratove. Nadležne službe su izašle na teren.

Jadar poplavio 150 kuća

Jadar je kod Osečine poplavio oko 150 kuća i nekoliko privrednih objekata. U tu opštinu su upućene dodatne snage SVS-a i pripadnici Žandarmerije, kako bi pomogli građanima. Poplavni talas Jadra se iz Osečine kreće ka Loznici.

Zbog obilnih padavina, u Banji Badanji kod Loznice izlila se reka Cernica i ugrozila rad tog lečilišta.

Reka Kolubara, čiji je vodostaj porastao usled obilnih padavina, je pod kontrolom, izjavio je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović i dodao da se jedino Obnica izlila u pojedinim delovima, ali da stanovništvo nije ugroženo.

Zbog opasnosti od izlivanja Rzava i Moravice, na delu teritorije opštine Arilje, u slivu Moravice, proglašena je vanredna situacija. Reke su za sada u koritu, njihov nivo je u stagnaciji.

Poplavljena Guča, pod vodom 30 kuća

Obilne padavine koje su zahvatile celu Srbiji u opštini Lučani, noćas posle ponoći, izazvale su izlivanje Živičke, Tijanjske i reke Gorušice. U Viči je 31 kuća poplavljena, mnogo više nego prošle godine, a pod vodom su srednja škola u Dragačevu i Sportski centar. U 60 domaćinstava, u donjem delu varošice, oko Guče, je ušla voda.

Nadošla je i reka Bjelica, ali sistem odbrane od poplava u Đeraću i Dljinu funkcioniše i ta mesta nisu pod vodom. Put Guča – Lučani – Ivanjica je u prekidu.

Inače, nevreme je zahvatilo i Čačak i Gornji Milanovac, gde se izliza reka Despotovica na magistrali put u Brđanima u klisuri.

Izvor: Telegraf
Foto: Pixabay