Početna Aktuelno STOP BAGERIMA: Ministarstvo kulture stavilo van snage odluku iz 2019. koja je...

STOP BAGERIMA: Ministarstvo kulture stavilo van snage odluku iz 2019. koja je omogućavala rušenje objekata pod prethodnom zaštitom!

Poslednjih godina svedoci smo propadanja brojnih znamenitosti i objekata širom Srbije koji se nalaze pod zaštitom države, pa čak i njihovog rušenja i bespravne izgradnje novih građevina, koje veoma često, nisu ni nalik prethodnim, a vrlo često, estetski veoma odudaraju od okruženja i kraja u kom se nalaze.

Kako saznajemo, Ministarstvo kulture stavilo je nedavno van snage odluku iz 2019. koja je omogućavala rušenje objekata pod prethodnom zaštitom. Drugim rečima, ovo znači da nakon ove odluke, Uprava za urbanizam ne može samostalno da izdaje dozvole za izgradnju objekata u zonama kulturnog nasleđa a koje se nalaze pod prethodnom zaštitom. Ova odluka iz 2019. sada je van snage, te sada niko ni u Starom Majuru ni u zoni Vase Stajića ne može ništa da ruši i zida bez zaštitara.

U galeriji slika na uvid našim čitaocima prilažemo važne dokumente kojima se Uputstvo o primeni određenih odredaba Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o kulturnim dobrima (iz 2019. godine) stavlja van snage kao ništavno!