Početna Aktuelno VOLONTERSKE PRIČE: Aleksandar Stankov, direktor Opere SNP-a: Novi Sad je grad dobrih i...

VOLONTERSKE PRIČE: Aleksandar Stankov, direktor Opere SNP-a: Novi Sad je grad dobrih i humanih ljudi!

Akcija “Pomozimo našim starijim sugrađanima” koju je pokrenula kompanija Color Media Communications, naišla je na veliki odziv Novosađana koji rado pomažu starijim i najugroženijim građanima oko snabdevanja namirnicama, lekovima, ili pak šetnji kućnih ljubimaca, budući da im je izlazak na ulice grada zabranjen usled proglašenja vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona.

Među našim volonterima našao se i Aleksandar Stankov, direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, po zanimanju muzičar, violista orkestra Opere SNP-a.

“Za organizaciju volonterskog centra saznao sam preko medija, između ostalih i vašeg informativnog portala, a kada sam sa svojim kolegama uspeo da napravim vezu između volonterskog rada i naše struke (muzike) krenuo sam u akciju. Naime, Svetski dan pozorišta, 27. mart, ove godine smo obeležili tako što smo, našim najstarijim sugrađanima, osim namirnica, odneli i pozorište na kućni prag”, priča Aleksandar kome ovo nije prvi put da se uključio u neku akciju pomoći građanima Srbije.

“Godine 2014., u vreme majskih poplava, kao član orkestra SNP-a organizovao sam prikupljanje pomoći ugroženim područijima. Iako smatram da muzika nikada sama po sebi ne može biti humanitarni rad, već zapravo zadatak nas umetnika da u ljudima probudimo prave vrednosti, ona nam je tada pomogla da u roku od nekoliko dana naš orkestar prikupi značajna finansijska sredstva”, priča naš današnji sagovornik i dodaje:

“Moja dosadašnja iskustva pokazuju da je angažman svakog sposobnog i hrabrog pojedinca, nekada možda od presudnog značaja za ljude kojima je pomoć potrebna. Trenutno, nažalost, nisam u mogućnosti da budem značajno aktivan u volonterskom radu, ali se trudim da svaki slobodan dan ispunim tako što ću nekome pomoći. Najemotivniji utisak na mene je u ovoj situaciji ostavila baka Miroslava koju sam upoznao upravo 27. marta, dana kada su se članovi ansambla Opere SNP-a uključili u volontiranje. Ona je tada svojom reakcijom na dolazak članova Opere SNP-a pred njena vrata rasplakala naciju, a nedavno je, na našu veliku žalost, otišla na večni počinak,” priča Aleksandar i poručuje svim mladim ljudima da njihovo vreme izdvojeno za pomoć drugima ispunjava srca i njih samih, a posebno onih kojima nose pomoć.

“Humanost daje nadu u budućnost i bolje sutra. Tim vrednostima ja učim i svoju decu, a praksa je pokazala da je naš grad, grad dobrih ljudi”, kaže Stankov i starijim sugrađanima poručuje da u ovim teškim trenucima mogu da budu bezbrižni, jer na njih misle njihove komšije, te da se ne ustručavaju da pomoć potraže, jer oni koji će im pomoći rado čekaju njihov poziv.

Svi stariji građani sa teritorije Novog Sada (60+) kojima je potrebna pomoć prilikom nabavke osnovnih životnih namirnica, plaćanja računa, šetnje kućnih je i drugih poslova koje treba da obave izvan svojih stanova i kuća, mogu da se jave na telefon: 021/472-05-12 i 063/37-60-80 svakim radnim danom od 09.00 do 16.00, a vikendom od 09.00 do 14.00 časova.

Call-centar CMC radi u saradnji sa Gradom Novim Sadom i Crvenim krstom Novog Sada. Svi volonteri CMC imaće i legitimacije Crvenog krsta.

Pozivamo sve prijatelje kompanije i naše sugrađane koji žele da nam pomognu da se jave na navedeni broj telefona.

Autor: NsHronika
Foto: Privatna arhiva