Početna Aktuelno VOLONTERSKE PRIČE: Ines Savuljić – Volontiranje nas uči šta znače solidarnost i...

VOLONTERSKE PRIČE: Ines Savuljić – Volontiranje nas uči šta znače solidarnost i humanost

Kompanija Color Media Communications, neposredno pred proglašenje vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona, pokrenula je humanitarnu akciju “Pomozimo našim starijim sugrađanima”. Akcija je naišla na veliki odziv Novosađana koji rado pomažu starijim i najugroženijim građanima oko snabdevanja namirnicama, lekovima, ili pak šetnji kućnih ljubimaca, budući da im je izlazak na ulice grada zabranjen usled proglašenja vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona.

Naši volonteri rade u saradnji sa Crvenim krstom Novog Sada, a mnogi od njih, među njima i Ines Savuljić, danas su, zajedno sa brojnim drugim volonterima i vojnicima učestvovali u opremanju dve najveće hale na Novosadskom sajmu za prijem i smeštaj oko hiljadu potencijalnih pacijenata sa blažim simptomima korona virusa.

“Volontiranje za mene predstavlja obeležje mira i demokratije. Čovek tokom volontiranja nauči šta predstavlja solidarnost i humanost. Svaki čovek bi trebalo bar jednom tokom svog života da volontira, jer ono doprinosi ličnom razvoju. Korisno je naučiti da je pomoć ljudima bez materijalne naknade u pravom smislu reči – pomoć. Takođe, studentski aktivizam i volontiranje predstavljaju most između humanitarnog i profesionalnog. Svaki volonter je nakon volontiranja bogat za još jedno iskustvo”, počinje svoju priču Ines i napominje da ju je na volontiranje podstakla želja za ličnim i profesionalnim razvojem, ali i želja da svojim radom dopinese kvalitetu života građana.

“Volontiranje tokom vanrednog stanja je značajno za zajednicu i za podizanje socijalne kohezije na viši nivo. U našoj zemlji, omladina je izuzetno socijalno osvešćena i upravo u ovakvim situacijama nam je pružena prilika da pokažemo svoju solidarnost, i da kroz volontiranje i humanitarni rad pružimo pomoć i podršku onima kojima je najpotrebnija. “Samo život proživljen za druge ima nekog smisla”. Takav duh i svoje srce treba poslušati, a ja sam ga poslušala”, poručuje naša sagovornica.

Na obezbeđenom prostoru na sajmu pacijenti će imati osigurane neophodne uslove za život i medicinsku negu, koja je neophodna u aktuelnoj borbi protiv virusa COVID-19. Master hala i Hala 1 Novosadskog sajma su dezinfikovane, nameštaju se kreveti, dodatni toaleti, tuš kabine, paravani, kao i smeštaj za medicinske radnike i prostorija za medicinsko osoblje.

“Kada vidimo trenutno Sajam, složićete se sa mnom, sve nas obuzme strah. Vedrim duhom volontera, snagom naše vojske, uspeli smo da podignemo nivo radne atmosfere i uspešno obavimo zadatak u najkraćem roku. Među nama, volonterima, vlada moto ‘Svi za jednog, jedan za sve'”, poručuje Ines, i poziva sve ljude dobre volje da se priključe volonterskim akcijama u skladu sa svojim mogućnostima.

“Velika je čast pomoći čoveku u nevolji, a ponos je raditi za našu zemlju, Srbiju. Verujte mi, čast je stajati rame uz rame sa našom Vojskom, podići sebi moral, a radom za druge pomažemo i sebi. Vodimo se motoom: ‘Naše malo, nekome znači mnogo”, kaže Ines za kraj našeg razgovora.

Svi stariji građani sa teritorije Novog Sada (60+) kojima je potrebna pomoć prilikom nabavke osnovnih životnih namirnica, plaćanja računa, šetnje kućnih je i drugih poslova koje treba da obave izvan svojih stanova i kuća, mogu da se jave na telefon: 021/472-05-12 i 063/37-60-80 svakim radnim danom od 09.00 do 16.00, a vikendom od 09.00 do 14.00 časova.

Call-centar CMC radi u saradnji sa Gradom Novim Sadom i Crvenim krstom Novog Sada. Svi volonteri CMC imaće i legitimacije Crvenog krsta.

Pozivamo sve prijatelje kompanije i naše sugrađane koji žele da nam pomognu da se jave na navedeni broj telefona.

Autor: Milica Savić
Foto: Privatna arhiva