Početna Aktuelno VOLONTERSKE PRIČE: Nedeljko Babić – Siguran sam da svi možemo na neki...

VOLONTERSKE PRIČE: Nedeljko Babić – Siguran sam da svi možemo na neki način da pomognemo najugroženijima

Akcija “Pomozimo našim starijim sugrađanima” koju je pokrenula kompanija Color Media Communications, naišla je na veliki odziv Novosađana koji rado pomažu starijim i najugroženijim građanima oko snabdevanja namirnicama, lekovima, ili pak šetnji kućnih ljubimaca, budući da im je izlazak na ulice grada zabranjen usled proglašenja vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona.

Među našim volonterima našao se i tridesetogodišnji Nedeljko Babić, student doktorskih studija Ekonomskog fakulteta iz Subotice, Univerzitet u Novom Sadu, kojem ovo nije prvi volonterski i humanitarni rad, a koji je za našu akciju saznao putem medija i društvenih mreža. Kako Nedeljko kaže, za akciju volontiranja se prijavio čim je shvatio da će imati dovoljno slobodnog vremena koje može da preusmeri na to da pruži pomoć onima kojima je to najpotrebnije.

“U ovim trenucima se zapravo vidi ko je kakav čovek, a smatram da svi mi možemo da pomognemo na neki način, jer starijim i najugroženijim osobama koji su izolaciji, svaka pomoć sada veoma mnogo znači. Nečije malo je nekome sve, a osobama koje žive potpuno same i nemaju nikog, a sada ne smeju ni da napuste svoje domove i izađu napolje, pored konkretne pomoći u vidu nabavke namirnica i lekova, mnogo znači da vide neko lice koje vremenom postaje ujedno i njihov prijatelj i osoba od poverenja, i sa kim mogu malo i da popričaju i razmene novosti”, kaže Nedeljko, i dodaje:

“Dešavalo se, čak, da me neka od starijih osoba kojima trenutno pomažem zove da joj nabavim nešto hitno, da bi mi kasnije priznala da me je zvala više zbog toga da bi me videla i da bismo malo popričali. Ovakve stvari su ujedno veoma simpatične, ali i izuzetno tužne, jer mnogi stariji građani zaista nemaju nikog i veoma im znači da ih neko povremeno obiđe”, priča naš sagovornik i poručuje da bi svaka mlada osoba koja je zdrava i može da pomogne, trebalo što pre da se prijavi da volontira.

“U ovako teškoj i komplikovanoj situaciji nijednog trenutka ne mislim samo na sebe, odnosno smatram da svaka zdrava mlada osoba može da pomogne na neki način, i to svakako treba da učini. Takođe, verujem, da nije sramota tražiti pomoć, iako sam se i sam, već nekoliko puta uverio da postoje oni koji se stide i pomoć ne žele da traže. Ipak, u ovakvim situacijama treba imati osećaja i sluha za starije osobe u svom komšiluku, pa čak i kada pomoć zbog osećaja stida ne traže direktno, da se ipak potrudimo da im na neki način pomognemo, zbog čega će nam oni sigurno biti veoma zahvalni”, poručuje Nedeljko za kraj našeg razgovora i ističe da se nada da će uvek biti humanih ljudi koji će se odazvati na nečiji poziv za pomoć, čak i kada ovo vanredno stanje prođe, jer je mnogim našim građanima, pomoć nažalost, skoro svakodnevno potrebna.

Svi stariji građani sa teritorije Novog Sada (60+) kojima je potrebna pomoć prilikom nabavke osnovnih životnih namirnica, plaćanja računa, šetnje kućnih je i drugih poslova koje treba da obave izvan svojih stanova i kuća, mogu da se jave na telefon: 021/472-05-12 i 063/37-60-80 svakim radnim danom od 09.00 do 16.00, a vikendom od 09.00 do 14.00 časova.

Call-centar CMC radi u saradnji sa Gradom Novim Sadom i Crvenim krstom Novog Sada. Svi volonteri CMC imaće i legitimacije Crvenog krsta.

Pozivamo sve prijatelje kompanije i naše sugrađane koji žele da nam pomognu da se jave na navedeni broj telefona.

Autor: NsHronika
Foto: Privatna arhiva