Početna Aktuelno VOLONTERSKE PRIČE: Tijana Nedeljković – Uz malo dobre volje svako može da...

VOLONTERSKE PRIČE: Tijana Nedeljković – Uz malo dobre volje svako može da pomogne starijima u nevolji

Akcija “Pomozimo našim starijim sugrađanima” koju je pokrenula kompanija Color Media Communications, naišla je na veliki odziv Novosađana koji rado pomažu starijim i najugroženijim građanima oko snabdevanja namirnicama, lekovima, ili pak šetnji kućnih ljubimaca, budući da im je izlazak na ulice grada zabranjen usled proglašenja vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona.

Među našim volonterima našla se i dvadesetosmogišnja Tijana Nedeljković, grafički dizajner, koja se za akciju volontiranja prijavila zato što sada ima višak slobodnog vremena, a u akciji učestvuje i njen partner, pa tako često i mnogo lakše obave sve potrebne aktivnosti.

Tijana smatra da nema ništa strašno u tome da se neko kome je pomoć potrebna prijavi da je u ovoj situaciji zatraži, jer trenutno nema prostora za sramotu, a mnogi su na to bili i primorani jer su njihova deca i unuci možda u drugom gradu, pa čak i državi, i nemaju nikog ko bi mogao da im pomogne.

“Svi kojima je potrebna bilo kakva pomoć, da li u vidu nabavke namirnica i lekova, plaćanja računa ili pak šetnje kućnih ljubimaca, što pre treba da se jave na raspoložive brojeve telefona, jer smo mi mladi u ovoj situaciji tu za njih, da im pomognemo i da im olakšamo ovu nezgodnu situaciju umesto njihove dece ili unuka, koji to, možda nisu u mogućnosti da urade jer žive negde daleko”, priča Tijana i dodaje da su iskustva veoma pozitivna, i naglašava da nema lepšeg osećaja od toga kada znate da ste nekome ulepšali dan, a stariji građani kojima pomaže su veoma zahvalni i zadovoljni i znaju da cene pomoć mlađih sugrađana.

Na pitanje šta bi poručila mladima koji razmišljaju da se prijave i pomognu nekome, ali to još uvek, iz nekog razloga ne čine, naša sagovornica kaže: “Smatram da su strahovi i predrasude potpuno neopravdani i da za njih nema prostora u ovoj situaciji jer postoji toliko mnogo starijih sugrađana kojima je pomoć potrebna jer sada ne mogu da obavljaju svakodnevne aktivnosti. Činjenica je da smo svi veoma dobro zaštićeni maskama i rukavicama, a izgovori poput ‘nemam vremena za to’, takođe nisu opravdani, jer bukvalno svako sada može da izdvoji malo vremena da nekome pomogne, a to je često moguće uraditi i takoreći usput. Naime, dok obavljate nabavku ili plaćate račune za svoje domaćinstvo, u isto vreme možete kupiti namirnice i još nekome, ili platiti i njegove račune. Sve što je potrebno jeste samo malo dobre volje za to”, poručuje Tijana za kraj našeg razgovora.

Svi stariji građani sa teritorije Novog Sada (60+) kojima je potrebna pomoć prilikom nabavke osnovnih životnih namirnica, plaćanja računa, šetnje kućnih je i drugih poslova koje treba da obave izvan svojih stanova i kuća, mogu da se jave na telefon: 021/472-05-12 i 063/37-60-80 svakim radnim danom od 09.00 do 16.00, a vikendom od 09.00 do 14.00 časova.

Call-centar CMC radi u saradnji sa Gradom Novim Sadom i Crvenim krstom Novog Sada. Svi volonteri CMC imaće i legitimacije Crvenog krsta.

Pozivamo sve prijatelje kompanije i naše sugrađane koji žele da nam pomognu da se jave na navedeni broj telefona.

Autor: NsHronika
Foto: Pixabay