Početna Aktuelno VOLONTERSKE PRIČE: Vukica Petrovački – Volonteri su u ovoj situaciji pravi narodni...

VOLONTERSKE PRIČE: Vukica Petrovački – Volonteri su u ovoj situaciji pravi narodni heroji!

Akcija “Pomozimo našim starijim sugrađanima” koju je pokrenula kompanija Color Media Communications, naišla je na veliki odziv Novosađana koji rado pomažu starijim i najugroženijim građanima oko snabdevanja namirnicama, lekovima, ili pak šetnji kućnih ljubimaca, budući da im je izlazak na ulice grada zabranjen usled proglašenja vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona.

Među građanima koji su se javili da zatraže našu pomoć našla se i Vukica Petrovački, koja se, radeći kao logoped, često i sama bavila humanitarnim radom, pri Crvenom krstu, naročito tokom rata devedesetih, zbog čega joj je, kako kaže, vrlo neobično i pomalo neprijatno što se u ovoj situaciji našla sa druge strane, kao osoba kojoj je pomoć potrebna, ali ipak nije oklevala i nazvala je naš Call centar.

“Ja sam penzionerka, od 77 godina, i imam one stare usađene, porodične norme da su mnoge stvari sramota, te da se zbog mnogo čega treba stideti od komšiluka, naroda, rodbine… zbog čega me je ova situacija malo isterala iz takta. Međutim, ćerkina kuma mi je porukom poslala broj telefona na koji mogu da se javim u slučaju da mi je pomoć potrebna, i kada sam shvatila da mi pomoć, zaista, jeste neophodna, pre svega oko nabavke flaširane vode, koju isključivo pijem, kontaktirala sam volontere koji su mi se veoma srdačno i ljubazno javili, a potom, u veoma brzom roku i dostavili sve neophodne namirnice koje sam zatražila”, kaže Vukica i nastavlja svoju priču:

“Meni je svakodnevnu pomoć obećala devojka iz komšiluka, ali je ona dobila radnu obavezu, zbog čega sam se uspaničila, jer sam osam puta operisana, da neću moći da nabavim neophodne namirnice, pa sam pozvala broj koji mi je ćerkina kuma poslala. Volonter Dejan se na mojim vratima pojavio u rekordnom roku, i doneo mi sve što sam tražila. Iako mi je i samoj bilo pomalo neprijatno, jer sam navikla da sve u životu obavljam sama, savetujem svima kojima je pomoć potrebna da pređu preko usađenih normi sramote i osećaja stida i da što pre kontaktiraju vaš kol centar gde će ih dočekati veoma ljubazni mladi ljudi koji su voljni da pomognu starijim građanima u ovoj teškoj situaciji”, ispričala je naša sagovornica i uputila veliku zahvalnost svima koji su, u ovako teškim vremenima, spremni da se izlažu riziku i iskaču u prve redove kako bi pomogli najugroženijima.

“Još jednom pozivam sve građane kojima je pomoć potrebna da se jave na raspoložive brojeve telefona, da se ničeg ne plaše, da ne misle da je to nešto ružno i tužno, već je naprotiv, nešto veoma lepo, u ovoj situaciji koja nije nimalo lepa. Ja sam se, na kraju, veoma lepo osećala i upitala sama sebe, zašto se još uvek držim tih starih normi, kada postoje divni mladi ljudi, koji su spremni da nam od srca pomognu. Poručila bih još jednom svima koji žele da se jave za pomoć, ali iz nekog razloga oklevaju, da znaju da će sve da protekne u najboljem redu i da će im pomoć biti pružena u najkraćem mogućem roku. Takođe, jedno veliko hvala upućujem svima onima koji izdvajaju svoje vreme i energiju i ne plaše se da se izlažu riziku kako bi nam svima pomogli da prebrodimo ova teška vremena. Volonteri su za mene, u ovoj teškoj situaciji, pravi narodni heroji”, kaže Vukica za kraj našeg razgovora.

Svi stariji građani sa teritorije Novog Sada (60+) kojima je potrebna pomoć prilikom nabavke osnovnih životnih namirnica, plaćanja računa, šetnje kućnih je i drugih poslova koje treba da obave izvan svojih stanova i kuća, mogu da se jave na telefon: 021/472-05-12 i 063/37-60-80 svakim radnim danom od 09.00 do 16.00, a vikendom od 09.00 do 14.00 časova.

Call-centar CMC radi u saradnji sa Gradom Novim Sadom i Crvenim krstom Novog Sada. Svi volonteri CMC imaće i legitimacije Crvenog krsta.

Pozivamo sve prijatelje kompanije i naše sugrađane koji žele da nam pomognu da se jave na navedeni broj telefona.

Autor: NsHronika
Foto: Pixabay