Početna Crna hronika Advokat osumnjičenog za nesreću u Petrovaradinu: Sud se preselio na ulicu, nema...

Advokat osumnjičenog za nesreću u Petrovaradinu: Sud se preselio na ulicu, nema više fer suđenja

0

Advokat Goran Karadarević, branilac osumnjičenog za izazivanje saobraćajne nesreće u Petrovaradinu, u kojoj je nastradala Nina Rađenović, uputio je pismo javnosti kritikujući dosadašnja dešavanja.

Advokat navodi i da zbog svih dešavanja njegov klijent ne može da očekuje fer i objektivan postupak. On je pozvao i više instance u tužilaštvu da preispitaju odluku Osnovnog javnog tužilaštva koje je predložilo pritvor za njegovog klijenta, ali je i sam najavio podnošenje krivičnih prijava.

Karadarević navodi da do sada nisu želeli da izlaze u javnost u vezi sa ovim slučajem, jer se ne radi o fazi postupka za javnost, ali i zato što su očekivali da će “tužilaštvo na objektivan način sprovoditi ovaj postupak”.

Međutim, stvari su se promenile nakon što je 4. avgusta Osnovno javno tužilaštvo predložilo pritvor dvadesetjednogodišnjem P. R, jer su se pojavili novi svedoci. Tužilaštvo je tada saopštilo da je “tek naknadno došlo do saznanja da postoji više očevidaca koje je potrebno ispitati u svojstvu svedoka”.

On je naveo da su se u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, u identičnim predmetima, osumnjičeni saslušavali nakon nekoliko meseci, ponekad i blizu godinu dana od slučaja, poručujući da to može da dokumentuje.

Advokat kaže da je želeo da izađe u susret zahtevima građana koji su protestovali, tražeći od tužilaštva brži postupak. Poručuje da je i u interesu oštećenih, kao i u interesu njegovog klijenta, da se ovaj događaj rasvetli. Zbog toga je prihvatio usmeni poziv tužilaštva, prekinuo godišnji odmor i sa svojim klijentom izneo odbranu u tužilaštvu. Ukazuje i na to da su uredno primili poziv tužilaštva za 10. septembar ove godine i da nije imao nikakvu obavezu da se odazove ranije.

“Veoma sam neprijatno iznenađen stavom da se padne pod uticaj grupe ljudi koja je tražila pritvor i da se potpuno suprotno praksi, nakon dva meseca od kritičnog događaja, predlaže određivanje pritvora zbog uticaja na svedoke koji su se naknadno pojavili. Kakvi novi svedoci do onih koje je policija zatekla na uviđaju i navela u krivičnoj prijavi mogu da se ispituju i ko je te svedoke pronašao? Na koga će moj branjenik da utiče kao što se kaže u saopštenju tužioca kada isti ne sme iz kuće da izađe i kada se kače plakati da je ubica?”, pita Karadarević.

On smatra da je sve ovo “strašno i zabrinjavajuće”, te da zbog svega više “ne veruje u objektivnost tužilaštva u ovom predmetu”. Njegov stav je i da suština odluke tužilaštva u tome da se “vruć krompir” prebaci u sud “koji treba da se nosi sa pritiscima pod kojima je tužilaštvo pokleklo”.

“Pozivam ovim putem više instance u tužilaštvu da preispitaju ovaj predmet i uporede ga sa svakim drugim predmetom u sličnoj situaciji, pa da vidimo da li je predlog pritvora u ovim situacijama pravilo ili je ovo izuzetak”, poručuje advokat osumnjičenog.

Karadarević kaže da njegov klijent ne može da očekuje fer postupak, pitajući čemu da se nada kada je napadnuta i zamenica javnog tužioca. Smatra da fer suđenja nema i zato što “pojedini mediji i novinari neobjektivno izveštavaju o ovom događaju, kada se putem društvenih mreža poziva javnost na blokade puta i radikalne proteste ukoliko državni organ ne donese neku odluku”.

“Jednostavno, ovde više nema fer suđenja, jer se sud preselio na ulicu. Brojne neistine su izrečene na račun mog klijenta od onih da je bahat, da je dete ‘glavonja’ i da se čuvaju po fijokama krivične prijave protiv njega, iako nikakvu prijavu moj branjenik nema, da je pobegao sa lica mesta i tako dalje. Zbog svega ovoga biće podnete brojne krivične prijave. U ovom predmetu očekujemo samo ono što okrivljenom Ustav i Zakonik o krivičnom postupku garantuju, a to je pravično suđenje”, zaključuje advokat Goran Karadarević.

Podsetimo, Nina Rađenović je nastradala 6. juna u saobraćajnoj nesreći u Petrovaradinu, kada je na nju naleteo automobil iz pravca Sremskih Karlovaca dok je prelazila ulicu van prešačkog prelaza. Nakon prvog protesta, na kojem su građani ukazali na to da je saobraćaj u Preradovićevoj ulici nebezbedan, gradske službe su intervenisale i označile pešački prelaz.

Prošle nedelje građani su se ponovo pobunili, jer je osumnjičeni za saobraćajnu nesreću pušten da se brani sa slobode, a tužilaštvo ga gotovo dva meseca nije saslušalo. Tada je došlo i do incidenta sa zamenicom javnog tužioca.

Građani su uputili svoj zahtev da se osumnjičeni sasluša i da mu bude određen pritvor. Roditelji nastradale dvadesetjednogodišnje devojke su posle protesta imali sastanak na inicijativu Višeg javnog tužilaštva, posle čega je osumnjičeni bio saslušan, dok je Osnovno javno tužilaštvo predložilo pritvor.

Građani nastavljaju sa protestima u Petrovaradinu, tražeći “Pravdu za Ninu”, ali i pritvaranje osumnjičenog.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay