Početna Crna hronika Buknuo, a nakon nekoliko sati i ugašen požar na Fruškoj gori

Buknuo, a nakon nekoliko sati i ugašen požar na Fruškoj gori

0

U toku današnjeg dana u popodnevnim časovima buknuo je požar na lokalitetu Lipovača, u granicama Nacionalnog parka Fruška gora.

Požar je zahvatio čak 15 hektara mlade šume bagrema.

Pripadnici Čuvarske službe JP “Nacionalni park Fruška gora” i Vatrogasne brigade iz Šida i Sremske Mitrovice nakon nekoliko sati borbe sa vatrom uspešno su ugasili požar koji je usled prisustva blagog vetra pretio da se proširi.

Zahvaljujući dugogodišnjoj bliskoj i uspešnoj saradnji Čuvarske službe JP “Nacionalni park Fruška gora”, MUP-a i vatrogasnih brigada, i ovog puta usledila je brza reakcija, a nakon izlaska na teren istragom je utvrdjeno da je uzrok požara sasvim izvesno posledica ljudskog faktora.

JP “Nacionalni park Fruška gora” podneće prijavu protiv NN lica a Komisija će utvrditi štetu.

Posebno u letnjem periodu pojačana je kontrola na prostoru NP Fruška gora od strane Čuvarske službe i policije, a sve sa ciljem prevencije nastanka šumskih požara.

Javno preduzeće “Nacionalni park Fruška gora” apeluje na sve građane, da se odgovorno ponašaju u prirodi i prema prirodi jer nepažnjom i neodgovornim postupcima mogu izazvati požare koji oduvek predstavljaju veliku opasnost za šumske ekosisteme.

Vatra se nakon loženja na mestima gde je dozvoljeno mora ugasiti i dobro proveriti da li je ugašena. Opuške od cigareta nikako ne bacati u prirodu i kroz prozor automobila tokom vožnje.

Neodgovornost prema prirodi biće pravno procesuirana i strogo kažnjena.

Izvor: RTV / mojnovisad.com
Foto: Pixabay