Početna Crna hronika Četvorica uhapšena zbog napada na bivšeg predsednika novosadskog suda i advokata

Četvorica uhapšena zbog napada na bivšeg predsednika novosadskog suda i advokata

Beogradska policija uhapsila je N. Đ. (41), B. M. (53 ), U. A. (40) i M. V. (40) zbog toga što su sinoć u bašti jednog kafića na Vračaru pretukli advokata Gorana Petronijevića i penzionisanog sudiju Novicu Pekovića, koji je bio predsednik Apelacionog suda u Novom Sadu.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu biti privedeni Prvom Osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Oni su sa društvom bili u bašti jednog kafića na Vračaru u Njegoševoj ulici, gde su galamili i pevali pesme, upućujući pogrdne reči na račun vlasti. Policija je na poziv građana došla u baštu tog kafića i zatražila od grupe muškaraca da se smire.

Nakon što se policija udaljila, dok je grupa muškaraca prolazila pored bašte drugog kafića, prema tvrdnjama privedenih, sudija i advokat su, navodno, prokomentarisali da je dobro da je policija reagovala i da ne treba da galame.

Tada su napadači preskočili ogradu kafića i počeli da udaraju 60-ogodišnjeg advokata Petronijevića i 70-ogodišnjeg sudiju Pekovića. Tukli su ih i šutirali, a zatim i udarali stolicama.

Peković i Petronijević su prevezeni u Urgentni centar gde su im konstatovane teške telesne povrede. Advokat Petronijević je naveo da ni Peković ni on ne poznaju napadače.

UST: maksimalna kazna za napadače

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) je najoštrije osudilo “bezuman čin nasilja u centru Beograda prema kolegama Goranu Petronijeviću i Novici Pekoviću” i zahteva hitnu reakciju nadležnih organa.

“UST pozdravlja napore koje MUP preduzima radi otkrivanja identiteta ostalih napadača i upozorava da obesno ponašanje i fizička upotreba sile nikada nije i neće biti prihvatljiva, te da je jako važno da se ista na odgovarajući način sankcioniše i pruži zaštita svim građanima, pa tako i kolegama koji su godine rada provele na vrlo odgovornim pravosudnim funkcijama”, navedeno je u saopštenju koje je potpisao predsednik UST Nenad Stefanović.

Istaknuto je da se očekuju maksimalne sankcije koje će sprečiti svako dalje nasilje na ulicama, odnosno ostvariti svrhu generalne prevencije.

AKS: nastupi, poput onog Čedomira Jovanovića, dovode do eskalacije nasilja

Advokatska komora Srbije (AKS) osudila je danas napad na advokata Petronijevića i sudiju u penziji Pekovića, i pozdravila brzu akciju policije u hapšenju osumnjičenih.

Komora u saopštenju ističe da u ovom trenutku ne raspolaže podacima na osnovu kojih bi mogli da dovedu u vezu taj događaj sa nastupom poslanika LDP-a Čedomira Jovanovicća, ali upozorava da takvi istupi, koji se mogu okvalifikovati kao govor mržnje, mogu dovesti do eskalacije nasilja.

Ocene rada i ličnosti pojedinih advokata i tadašnjeg upravnog odbora Advokatske komore Beograda koje je Jovanović izrekao u emisiji sa nacionalnom frekvenciom sa nizom uvredljivih i diskriminatorski kvalifikacija, AKS ocenjuje kao neprihvatljive.

Zbog toga AKS ističe da svi učesnici javnih debata, a naročito predstavncici političkih organizacija, moraju biti sposobni da “artikulišu svoju argumetaciju na način koji ne ugrožava sigurnost građana i ne krši opšte prihvaćene norme ponašanja.”

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay