Početna Crna hronika Crnogorac sa boravištem u Novom Sadu među 61 osobom uhapšenom zbog 2,6...

Crnogorac sa boravištem u Novom Sadu među 61 osobom uhapšenom zbog 2,6 tona kokaina

0

U međunarodnoj akciji sprovedenoj u osam država na dva kontinenta, tokom 2020. i 2021. godine zaplenjeno je 2,6 tona kokaina i uhapšen 61 pripadnik organizovane kriminalne grupe.

U ovim akcijama su učestvovale policije Srbije, Španije, Nemačke, Slovenije, Kolumbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, kao i američka agencija za borbu protiv droga DEA.

U ovim akcijama zaplenjeno je i oko 612.000 evra, 324 kilograma marihuane, luksuzna vozila i motocikli.

U opsežnoj akciji, nakon uspešne saradnje na otkrivanju izvora i identifikaciji članova pripadnika organizovane kriminalne grupe u julu 2020. godine u Karipskom moru presretnut je pokušaj krijumčarenja 1.350 kilograma kokaina koji je zaplenjen, namenjen evropskom tržištu, a čiju nabavku i krijumčarenje je sprovela navedena organizovana kriminalna grupa.

Policija je ubrzala istragu u martu ove godine kada su vođe kartela doputovale u Španiju kako bi pripremile dolazak nove velike količine kokaina, koji je u organizaciji ove grupe transportovan iz Južne Amerike u Španiju, da bi 10. marta pripadnici Nacionalne policije Španije zaplenili 1.250 kilograma kokaina i uhapsili 13 osoba u nekoliko španskih gradova.

Među uhapšenima bili su i N. P. (48), visokopozicionirani član organizovane kriminalne grupe, crnogorski državljanin sa boravištem u Novom Sadu, J. J. (57), državljanin Srbije sa boravištem u Španiji, R. B. (33) i M. M. (34) iz Beograda, kao i S. P. (41) iz Ćuprije.

U ovoj akciji pripadnici Uprave kriminalističke policije Srbije boravili su na teritoriji Španije i učestvovali u pomenutom hapšenju i pretresima objekata koje su koristili uhapšeni.

Takođe, nakon zajedničkog istražnog rada, u maju ove godine slovenačka i španska policija identifikovala je i uhapsila još 48 drugih članova ove organizovane kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem i distribucijom velikih količina kokaina i marihuane širom Evrope.

Izvor: 021.rs
Foto: Printscreen