Početna Crna hronika Dejan Gostić osuđen na dve godine zatvora zbog nošenja pištolja

Dejan Gostić osuđen na dve godine zatvora zbog nošenja pištolja

0

Dejan Gostić (32), rodom iz Doboja sa boravištem u Novom Sadu, osuđen je u četvrtak u Višem sudu u Novom Sadu na dve godine zatvora zbog nelegalnog nošenja oružja, i to pištolja CZ bez vidljivog broja sa sedam metaka kalibra 7,65 milimetara.

Obrazlažući presudu, sudija Ivana Josifović je kazala da je veće u postupku razmatralo sve dokaze, ali se Gostićeva tvrdnja da je oružje doneo njegov drug nije mogla proveriti jer on nije želeo da otkrije njegov identitet.

Sa druge strane, kako je kazala Josifovićeva, sud je imao iskaz četiri policajca koji su tog 19. novembra 2019. godine dobili dojavu da se u Ulici braće Ribnikar dogodila svađa i da se pominju pretnje oružjem. Sve se dogodilo u pomenutoj ulici kod zgrade sa brojem 15 na silasku prema podzemnim garažama.

„Ocenili smo da je svedočenje vaše vanbračne supruge išlo u pravcu umanjenja krivice. Iz sudske prakse bi se ovakav slučaj posmatrao kao nošenje oružja, čak i da ste oružje nosili policiji da ga predate, a ne kao držanje oružja kako je to odbrana posmatrala. Posedovanje se odnosi na pištolj u stambenoj jedinici, a vi niste imali dozvolu ni za to. Niste opstruirali proces, uzeli smo u obzir to kao olakšavajuću okolnost, pa smo se od zaprećene kazne od 2 do 12 godine opredelili ta donju granicu i da platite troškove postupka”, navela je sudija.

Na suđenju, koje je počelo i završeno za dva sata, Gostić, koji se u istrazi branio ćutanjem, kazao je da, dok je njegova nevenčana supruga bila na fakultetu, njega je pozvao drugar i zamolio da mu sačuva pištolj nekoliko dana dok je on na Jahorini sa devojkom, i da je on na to pristao.

„Međutim po povratku moje devojke, kad sam joj rekao šta sam uradio, ona je prohisterisala. Rekla mi je da odmah oružje iznesem iz stana. Pozvao sam drugara i objasnio da je u kući galama i da dođe po pištolj. On je pristao, sišao sam sa Jovanom, ona je htela da se uveri da ću predati oružje“, naveo je optuženi.

Rekao je potom da je nastavio napolju da se svaša sa suprugom.
„Ispred ulaza smo se raspravljali i spominjali pištolj, odjednom se pojavio policijski džip, iz kojeg su istrčala četiri uniformisana policajca. Vikali su mi da legnem i oduzeli pištolj,“, izjavio je okrivljeni iznoseći odbranu.

Inače, njemu je nakon hapšenja određena zabrana prilaska na osnovu zakona o nasilju u porodici, u trajanju od mesec dana, supruga Jovana V. je odbila da iskoristi pravo privilegovanog svedoka i svedočila je. Ona je potvrdila iskaz svog supruga i ostala toliko saglasna, iako nije bila u sudnici dok je muž iznosio odbranu, da bi u jednom trenutku predsedavajuća veća sudija Ivana Josifović podsetila da se zaklela da će iskreno svedočiti.

Inače, okrivljeni je, kako se tokom ovog suđenja ispostavilo, osuđivan desetak puta i to za krivična dela sa elementima nasilja, te je protiv njega nedavno donesena pravosnažna presuda na tri godine zatvora zbog iznude u Bosni i Hercegovini. Nakon toga dobio je državljanstvo Srbije, nije se potom vraćao u zavičaj, a nalog da se javi na izdržavanje kazne mu nije uručen.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay