Početna Crna hronika Direktor zbog neisplaćenih plata osuđen na godinu dana kućnog pritvora

Direktor zbog neisplaćenih plata osuđen na godinu dana kućnog pritvora

0

Viši sud u Novom Sadu osudio je J. S. na godinu dana kućnog zatvora jer je, kao direktor firme Braća Jakovljević iz Sremske Kamenice, još 2004. godine zloupotrebom položaja sebi pribavio imovinsku korist od skoro 3,3 miliona dinara, na štetu radnika angažovanih u firmi.

Sud je saopštio da je sudsko veće kojim predsedava sudija Ivana Josifović odlučilo i o 18 postavljenih imovinsko-pravnih zahteva za odštetu.

U presudi se navodi da je J. S. od aprila do juna 2004. godine, kao direktor firme koristeći svoj položaj i ovlašćenja pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist, na osnovu ugovora sa preduzećem „IMR Industriemontagen und Anlagenbau GmbH” iz Hamburga.

Radnicima su u celosti isplaćene zarade za januar, februar i mart 2004. godine, novcem iz realizovanih ugovora koje je od preduzeća iz Hamburga okrivljeni primio gotovinski, „na ruke“.

Primio je i 61.500 evra, od kojih je trebalo da plati zarade radnicima za april, maj i jun 2004, u ukupnom iznosu od 46.148 evra, u dinarskoj protuvrednosti 3.291.340 dinara, što nije učinio, niti je taj novac uplatio na otvoren devizni račun privrednog društva „Braća Jakovljević“ navodi se u presudi.

Novac je zadržao za sebe, a oštećenim radnicima nisu isplaćene plate, niti su im uplaćeni doprinosi, navodi sud.

Imajući u vidu, pored ostalog, vreme koje je prošlo od izvršenja krivičnog dela, sud je zaključio da je „godinu dana kućnog zatvora opravdana i dovoljna kazna da se popravno utiče na okrivljenog da ubuduće ne vrši krivična dela, ali i da će se istovremeno postići svrha kažnjavanja u smislu generalne prevencije, ukazujući pontencijalnim počiniocima da i nakon proteka toliko vremena kazna ipak postoji, ali prilagođena svim okolnostima“.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay