Početna Crna hronika Draganu Lakiću devet godina zatvora za duplu prodaju stanova, ostalima uslovno

Draganu Lakiću devet godina zatvora za duplu prodaju stanova, ostalima uslovno

0

stanovi_dupla_prodaja

Dragan Lakić (60) iz Petrovaradina osuđen je u odsustvu na devet godina zatvora za višestruke duple prodaje stanova od 2005. do 2009. godine u kojima je oštećeno 80 kupaca, od kojih neki i više puta, za ukupan iznos od skoro milion i po evra.

Ostalih četvoro optuženih koji su se branili sa slobode osuđeni su u novosadskom Višem sudu uslovno, s rokom provere od četiri godine. Njegov sin Nebojša Lakić osuđen je uslovno na 23 meseca zatvora, vlasnica nekadašnje agencije za nekretnine u Novom Sadu Olivera Roška i novosadski advokat Zdenka Kričković na 18 meseci, a Bojan Ludoški kao odgovorno lice agencije za nekretnine “Zenit” iz Zrenjanina na 20 meseci.

Podsetimo, Dragan Lakić, mašinobravar iz Petrovaradina, vlasnik firmi “Spid ko” i “Laki lend”, potpisao je sporazum o priznanju krivice 2011. godine, pre nego što je pretres otvoren. Potom je nestao, a prema nekim informacijama, na lečenju je u Izraelu.

Sud je presudio i o imovinskim zahtevima svih oštećenih, a one koji se ne slažu s nalazima veštaka o proceni vrednosti uputio je na parnični postupak. Dragan Lakić, osim što je obavezan da isplati skoro milion i po evra, treba da plati i više od polovine troškova postupka u iznosu od 450.000 dinara, a ostali optuženi po 50.000 dinara.

– Stav veća je da je umišljaj postojao kod svih optuženih, s tim što su njihove uloge bile različite. Činjenica je da su ljudi oštećeni, neki i za više stambenih jedinica, u Novom Sadu na četiri lokacije, u Zrenjaninu na dve, a da je napravljena samo jedna zgrada s osam stanova, u Novom Sadu, od kojih je samo jedan bio slobodan da se proda, ali je tu obavljeno 25 prodaja, dok su svi ostali iz optužnice samo obećavani i to uz duple prodaje. Na primer, u Cankarevoj ulici dva stana prodavana su pet puta. Ostalo četvoro optuženih sve su znali, a obećavali su kupcima nekretnine, ali nisu oni uzimali novac već prvookrivljeni. Oni su radili za platu ili procenat – rekao je pri obrazlaganju presude sudija Miroljub Novićević.

On je naveo da je za zlopotrebu položaja odgovornog lica, za šta je Dragan Lakić bio optužen, zaprećena kazna od dve do deset godina zatvora, prenosi Dnevnik.

– Dragan Lakić jeste imao dominantnu ulogu u tim delima i osuđivan je šest puta, od toga u pet navrata za istovrsno delo. Nema milion i po evra, a nema ni stanova. Ipak, ta godina manje od maksimalne kazne pronađena je u olakšavajućoj okolnosti da je teško bolestan, ali i što je priznao šta je radio, mada uz neko svoje objašnjenje, odnosno pravdanje. Ostali optuženi su pomagači, a do pokretanja ovog postupka nisu osuđivani. Dobili su uslovnu osudu jer nisu imali mogućnost da utiču na presudne stvari, dok je prvookrivljeni uzimao novac i zaključivao ugovore – obrazložio je sudija.

Posle obrazlaganja presude, jedna žena iz publike je glasno i uz suze upitala: “A šta da rade oni koji su umrli i postali teško bolesni zbog ovoga što im se desilo?”

Izvor: Dnevnik