Početna Crna hronika Dvadeset godina od tragedije na Radničkom univerzitetu

Dvadeset godina od tragedije na Radničkom univerzitetu

Zgrada Radničkog univerziteta izgorela je pre 20 godina u velikom požaru koji se dogodio 6. aprila.

U ovom požaru poginula je Milica Prostran (radnica TV Duga), koja je bila u liftu kada se požar već proširio, a više osoba je povređeno, među kojima i više zaposlenih u medijskoj kući Radio 021.

Požar je izbio nešto posle 15 časova u prostorijama TV Duga na dvanaestom spratu i brzo se proširio na ostale spratove, prvenstveno na poslednjem – trinaestom na kome je bio Radio 021. Vatrogascima je trebalo nekoliko sati da zaustave širenje požara.

Dve decenije kasnije, kostur Radničkog i dalje stoji čekajući da bude srušen ili obnovljen.

Prvih godina nakon požara od novca od osiguranja urađeno je spoljno stepenište i obezbeđeni su ostaci objekta, međutim, posle je sve stalo jer lokalne vlasti nisu mogle da se odluče šta će biti sa zgradom i kako će se finansirati radovi. U vreme kada je gradonačelnica Novog Sada bila Maja Gojković došlo je i do spora sa upravom Novosadskog otvorenog univerziteta (NOU). Tada se grad odrekao prava nad ovim objektom.

Godinama potom, posebno u predizbornim kampanjama, govorilo se o obnovi zgrade, a sa mrtve tačke se sve pomerilo tek 2018. godine kada su sadašnja gradska vlast i uprava NOU postigli dogovor da grad Novi Sad preuzme zgradu Radničkog.

Nedavno je raspisan i neobavezujući javni poziv za potencijalne privatne partnere koji bi srušili ili obnovili zgradu, ali je ceo postupak stao prvo zbog predizborne kampanje, a potom zbog vanrednog stanja izazvanog širenjem virusa korona.

Autor: M. Ćirić
Foto: Printscreen