Početna Crna hronika Dvanaest godina od tragedije u Laundžu

Dvanaest godina od tragedije u Laundžu

0

Porodice i prijatelji nastradalih u požaru u kafiću „Laundž“ i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić položili su danas cveće ispred spomen-ploče u Zmaj Jovinoj ulici, gde je 17. februara 2008. godine u požaru tragično nastradalo osmoro mladih ljudi.

Jelušić je istakao da je današnji datum pre svega potresan za rodbinu nastradalih ali i da predstavlja opomenu.
– Dvanaest godina posle strašnog događaja, kada je osmoro mladih ljudi izgubilo život, okupljamo se na ovom mestu pre svega da bi skrenuli pažnju onima koji donose odluke, koliko njihove odluke mogu da bude sa strašnim posledicama ukoliko se donose na takav način da mogu ugroziti bezbednost građana – istakao je Jelušić.

Otac Branke Saković, nastradale u požaru, Stojan Saković, poručio je da iako je prošlo 12 godina, njima kao da je bilo juče.
– Roditelji, rodbina, prijatelji, svi smo tu. I dalje ćemo obeležavati tragediju, skretaćemo pažnju da se ovo više nikada ne desi. Ali, nažalost, dešava se. Danas je lep dan i umesto da smo u lepoj šetnji, mi odajemo poštu, iznosimo svoj bol za našom decom. Mi moramo to da iznesemo. Ali sigurni smo da to što i grad sa nama radi, što mi kao roditelji želimo da nastavimo, jeste za dobrobit svih nas, da se ovo više nikad nikome ne desi – kazao je Stojan Saković.

U stravičnom požaru, koji je izbio tog 17. februara 2008. godine, poginuli su brat i sestra Miloš (19) i Mirjana (23) Pekić, Milena Kolundžić (23), Boris Bjekić (23), Dušica Kulaš (23), Marija Gavrančić (23), Vladan Dragović (23) i Branka Saković (23). Skokom kroz prozor na spratu iz vatrene stihije uspeli su da se spasu Maja Milikšić i Aleksandar Antić.

Prvooptuženi Miloš Malešev iz Novog Sada osuđen je na zatvorsku kaznu od 12 godina. Na osnovu Zakona o amnestiji, 2012. godine Maleševu je smanjena kazna na devet godina zatvora i trebalo bi da je 2017. godine pušten na slobodu. Suvlasnici lokala Tamaš Kolar i Srđan Bovan osuđeni su na po sedam godina, dok je zbog pomaganja na zatvorsku kaznu od dve godine bio osuđen Bojan Kulačanin.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay