Početna Crna hronika Godinu dana kućnog zatvora zbog pokušaja podmićivanja novosadskog tužioca

Godinu dana kućnog zatvora zbog pokušaja podmićivanja novosadskog tužioca

0

Pedesettrogodišnji G. B. iz Kisača osuđen je za davanje mita zameniku osnovnog javnog tužioca u Novom Sadu, na godinu dana kućnog zatvora.

Kako piše Dnevnik, kućni zatvor će pratiti primena elektronskog nadzora u prostorijama kuće u kojoj stanuje.

Osuđeni nije prisustvovao izricanju presude. U obrazloženju presude sudija je naveo da su prihvaćene olakšavajuće okolnosti da okrivljeni nije do sada osuđivan i da je otac troje dece.

Zamenica javnog tužioca Posebnog odeljenja za korupciju je navela da je nesporno da je novac ostavljen na stolu tužioca, te da ne može da bude govora o tome da su se te pare tamo slučajno našle, kako to objašnjava optuženi. Stav zamenice javnog tužioca je da je materijalnim dokazima i iskazima svedoka utvrđeno da je G. B. predao novac službenom licu i time pokazao drskost.

Branilac optuženog se nije složio sa iznesenom analizom tužilaštva i kazao je da je koverta koja je “završila” na stolu slučajno ispala. Naveo je da je G. B. slučajno s optužnim aktom spustio na sto kovertu, a da nije ni znao da je ona ostala.

Prema navodima iz optužnog predloga, u septembru 2018. godine, G. B. je došao u kancelariju N. V, zamenika osnovnog javnog tužioca, ponudivši mu novac. U beloj koverti se nalazilo 12.000 dinara, a osuđeni mu je navodno rekao: “Tu se nalazi nešto za vas”.

Kako su mediji ranije pisali, on je bio okrivljen za saobraćajnu nesreću iz nehata, a mito je zameniku tužioca ponudio da bi odustao od toga da ga krivično goni, nakon što mu je istekao rok za ispunjavanje obaveze na osnovu načela oportuniteta.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay