Početna Crna hronika Goran Davidović danas ponovo pred sudom

Goran Davidović danas ponovo pred sudom

sud

Pripremno ročište u procesu protiv vođe zabranjene organizacije “Nacionalni stroj” Gorana Davidovića zbog optužbi da je sa svojom grupom 2007. napao učesnike antifašističke šetnje, trebalo bi da se održi danas u Višem sudu u Novom Sadu.
Očekuje se da će se Davidović pojaviti na tom ročištu.

Naime, sud je u martu odložio ročište jer je Davidović koji živi u inostranstvu, preko branioca izrazio želju da dođe na suđenje kako bi mu se sudilo u prisustvu, i prosledio adresu radi slanja sudskih poziva.

Davidoviću je 2009. godine određeno suđenje u odsustvu, jer je bio nedostupan pravosudnim organima, a u martu je prihvatio molbu Davidovićevog branioca, koji mu je dodeljen po službenoj dužnosti, uz konstataciju da dok se Davidović ne pojavi pred sudom lično, ostaje na snazi rešenje o suđenju u odsustvu.

Osim Davidoviću, za taj incident sudiće se i Nedeljku Pešiću za krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Nakon pripremnog ročišta sud će zakazati početak suđenja kojem će javnost moći da prisustvuje.

Više tužilaštvo u Novom Sadu u oktobru 2015. odustalo je od daljeg krivičnog gonjenja sedmorice pripadnika “Nacionalnog stroja” koji su 2008. godine bili optuženi za krivično delo nasilničko ponašanje izvršeno prema učesnicima antifašističke šetnje.

Tužilaštvo je u obrazloženju navelo da su pripadnici “Nacionalnog stroja” 2007. već kažnjeni prekršajno zbog istog događaja, pa je doneta odluka da primeni načelo “Ne bis in idem” (da se ne sudi dva puta za isto delo).

Dolf Pospiš i Predrag Milovanović su ranije sa Višim tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice povodom pomenutog incidenta.

Incident se dogodio kada je učesnike antifašističke šetnje “Stop fašizmu” u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika “Nacionalnog stroja” koji su se okupili u Domu vojske i pored policijske zabrane, i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašistickog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

U okršaju kamenicama pogođeno je nekoliko građana, među kojima i tadaššnji šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji.

Davidović zvani Firer je ranije pred novosadskim pravosuđem pravosnažno osuđen, jer je krajem 2005. godine sa svojom grupom upao na antifašističku tribinu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde su verbalno i fizički napali učesnike.

Jedno vreme se skrivao u Italiji, pa u Nemačkoj odakle je 2010. izručen Srbiji.

Izvor: Tanjug
Foto: 021.rs