Početna Crna hronika Goran Hadžić umro u Novom Sadu

Goran Hadžić umro u Novom Sadu

hadzic-jpg_660x330

Bivši predsednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić i haški optuženik preminuo je juče u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) u Novom Sadu, potvrđeno je Tanjugu u tom centru.
“Posle teške bolesti juče je u KCV preminuo Goran Hadžić, bivši predsednik RSK”, rečeno je iz KCV.

Hadžić je pušten iz Haškog tribunala zbog teške bolesti a, kako je Tanjugu rečeno u KCV, njegovo zdravstveno stanje se u poslednja dva meseca značajno pogoršalo, te je on često bio Institutu u Sremskoj Kamenici i u KCV.

Haški tribunal je 4. juna 2004. godine protiv Hadžića podigao optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, zbog proterivanja i ubijanje Hrvata i lica ne-srpske nacionalnosti na teritoriji pod kontrolom RSK od 1991. do 1993. Brzo posle toga, on je nestao iz svog stana u Novom Sadu.

Uhapšen je 20. jula 2011. godine kao poslednji haški optuženik u bekstvu.

Suđenje Hadžiću, koje je počelo u oktobru 2012, praktično je bilo u prekidu od oktobra 2014, kada je utvrđeno da boluje od tumora na mozgu koji je nemoguće operisati.

Hadžić je u aprilu 2015. godine pušten na privremenu slobodu radi lečenja. Početkom aprila 2016. većina u Raspravnom veću zaključila je da on nije sposoban za suđenje i obustavila postupak na neodređeno vreme.

Autor: Tanjug
Foto: RTV, Ivan Buš Jović