Početna Crna hronika Goranu Davidoviću godinu dana zatvora posle 11 godina suđenja

Goranu Davidoviću godinu dana zatvora posle 11 godina suđenja

Vođa zabranjenog Nacionalnog stroja Goran Davidović osuđen je danas pred novosadskim Višim sudom prvostepenom presudom na godinu dana zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, a zbog napada na učesnike Antifašističke šetnje “Stop fašizmu” 2007. godine kod Doma vojske.

Drugi optuženi u ovom postupku, Nedeljko Pešić, dobio je kaznu od godinu dana i dva meseca.

Davidović je na presudu reagovao na svom Tviter nalogu tvrdnjom da je suđenje bilo nezakonito i da će se žaliti na presudu.

Podsetimo, 7. oktobra 2007. godine, posle višednevnih najava okupljanja pripadnika Nacionalnog stroja na rođendan jednog od glavešina nacističke Nemačke Hajnriha Himlera, u Novom Sadu je zakazana antifašistička šetnja. Incident se dogodio kada je učesnike šetnje “Stop fašizmu” u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se i pored policijske zabrane okupili kod Doma vojske i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

Veća grupa pripadnika Nacionalnog stroja predvođena Goranom Davidovićem tada je uhapšena, a do danas su samo osuđeni Dolf Pospiš i Predrag Milovanović koji su, posle više godina odlaganja suđenja, sa Višim tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice i osuđeni su na minimalne kazne.

Podsetimo, Davidoviću se sudilo u odsustvu jer se tokom 11 godina suđenja nije pojavio u sudnici, a prema poslednjim podacima on se nalazi u Italiji.

Izvor: Beta
Foto: PrintScreen