Početna Crna hronika Goranu Davidoviću počelo suđenje u odsustvu

Goranu Davidoviću počelo suđenje u odsustvu

0

sud

Suđenje u odsustvu vođi zabranjene organizacije “Nacionalni stroj” Goranu Davidoviću zvanom Firer povodom incidenta u Domu vojske 2007. godine, kada je njegova grupa napala učesnike antifašističke šetnje, počelo je u ponedeljak u novosadskom Višem sudu.

Sud je ranije odredio da se Davidoviću sudi u odsustvu jer nije dostupan pravosudnim organima Srbije, iako je više puta pokušao da odloži početak ovog suđenja najavljujući svoj dolazak. Za Goranom Davidovićem nikada nije raspisana poternica zbog ovog slučaja.

Njegova odbrana je kao razlog ovog, poslednjeg u nizu izostanaka navela grip, ali sud je ipak održao suđenje i saslušao Nedeljka Pešića optuženog za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, kao i nekoliko očevidaca incidenta. Izlažući odbranu, Pešić je tvrdio da se 7. oktobra 2007. godine sasvim slučajno našao u Domu vojske, jer je policija prethodno zaustavila autobus u kojem je bio, te da se na fotografijama vidi kako se brani od cigala koje su upućene u njegovom pravcu.

Sud nije prihvatio predlog odbrane da se saslušaju kao svedoci još dva učesnika incidenta Dolf Pospiš (koji je u međuvremenu promenio pol) i Predrag Milovanović, već je odlučio da se kao dokaz u predmetu pročitaju presude koje su im izrečene na osnovu sporazuma sa tužilaštvom o priznanju krivice.

Nastavak suđenja je zakazan za 12. januar 2017. godine, kada bi trebalo da budu ispitani ostali svedoci.

Dvojica učesnika incidenata Dolf Pospiš i Predrag Milovanović priznali su krivicu i nagodili se sa tužilaštvom koje je u oktobru prošle godine odustalo od gonjenja sedam pripadnika “Nacionalnog stroja” zbog istih dešavanja.

Incident se dogodio kada je učesnike Antifašističke šetnje “Stop fašizmu” u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se okupili u Domu vojske i pored policijske zabrane i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifaššističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih. U okršaju kamenicama je pogođeno nekoliko građana, među kojima i tadašnji šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji.

Davidović zvani Firer je ranije pred novosadskim sudom pravosnažno osuđen, jer je krajem 2005. godine sa svojom grupom upao na antifašističku tribinu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde su verbalno i fizički napali učesnike.

Jedno vreme se skrivao u Italiji, pa u Nemačkoj odakle je 2010. izručen Srbiji. U međuvremenu je opet napustio zemlju, a prema saopštenjima njegovog branioca, sada živi u Italiji.

Autor: 021