Početna Crna hronika Identifikovane osobe koje su napale novosadskog aktivistu na Fruškoj gori

Identifikovane osobe koje su napale novosadskog aktivistu na Fruškoj gori

0

Policija Sremske Mitrovice identifikovala je četvoricu muškaraca osumnjičenih za napad na ekološkog aktivistu Petra Živanovića u subotu, 7. avgusta na Fruškoj gori.

Saopšteno je da su dvojica iz Loznice starosti 26 i 23 godine, a dvojica iz Beočina starosti 38 i 21 godinu.

Euronews Srbija prenosi da se sumnjiče da su četrdesetogodišnjem aktivisti zadali više udaraca u glavu i telo i potom su mu uzeli mobilni telefon kojim ih je fotografisao i izbrisali fotografije.

Policija će protiv četvorice osumnjičenih nadleženom tužilaštvu podneti krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo nasilničko ponašanje.

U saopštenju se kaže da pripadnici policije nastavljaju dalji rad na utvrđivanju okolnosti u vezi sa nelegalnom sečom šume u Nacionalnom parku “Fruška gora”.

Podsetimo da je Živanović u subotu pešačio i fotografisao na Fruškoj gori u blizini Letenke, kada su mu na šumsku putu prema Andrevlju prišle, kako je naveo, drvoseče, napale ga i naterale da obriše fotografije iz mobilnog telefona. On je potom čitav slučaj prijavio policiji.

Nacionalni park je u saopštenju naveo da nemaju saznanja o napadu na aktivistu i da su zatražili informacije od policije.

Živanović je delu javnosti postao poznat po tome što je svakog vikenda skupljao smeće sa Fruške gore i donosio ga ispred sedišta Nacionalnog parka “Fruška gora” u Sremskoj Kamenici.

Zbog napada na aktivistu pokret Odbranimo šume Fruške gore (OŠFG) i druge ekološke organizacije su zatražile da se napadači identifikuju i primereno kazne, da se saopšti njihov identitet i objavi da li su oni bili u isto vreme i počinioci ilegalnih šumarskih aktivnosti ili legalnih, da se objavi ime pravnog lica, odnosno izvođača radova kod kojeg su napadači zaposleni, da se odmah pokrene postupak smene v. d. generalnog direktora NCFG Radoslava Krunića i da se zaposleni, kao i nčuvar prirode koji je bio prisutan tokom napada, najstrože sankcioniše.

Ekolozi su u znak podrške Živanoviću najavili i protest ispred sedišta Nacioanlog parka “Fruška gora” u četvrtak, 12. avgusta u 13 časova na Zmajevom trgu u Sremskoj Kamenici.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay