Početna Crna hronika Kamion u koji se zakucao mladić nije smeo da bude na bulevaru,...

Kamion u koji se zakucao mladić nije smeo da bude na bulevaru, teretnjaci se nepropisno parkiraju

0

Kamion u koji se zakucao automobil u nedelju uveče na Novom naselju, zbog čega je nastradao mladić, nije smeo da bude parkiran na tom delu Bulevara vojvode Stepe.

Kako je potvrđeno iz Kabineta gradonačelnika Novog Sada, parkiranje na toj lokaciji je zabranjeno, a za kažnjavanje je zadužena policija.

U Gradskoj upravi na pitanja o tome na koji način je regulisan ovaj krak bulevara, odgovaraju da to nije parking, niti je to ikada bio.

Uprkos tome, ovaj “slepi” deo Bulevara vojvode Stepe, koji je izgrađen osamdesetih godina prošlog veka, godinama služi kao privremeno parkiralište za kamione, te je gotovo u svakom trenutku parkirano po nekoliko teretnjaka.

Kamioni su parkirani u obe saobraćajne trake na nepropisan način. Problem je i u tome što nema jasno naznačene horizontalne signalizacije, poput pešačkog prelaza.

Nasuprot tome, na Bulevaru vojvode Stepe i Bulevaru kneza Miloša, ukazuje se na to da je ovaj deo saobraćajnice “slep”.

U gradskoj upravi kažu da je ova površina javna i da je izgrađena u sklopu Bulevara vojvode Stepe, te da kao takva ima status ulice. Kako objašnjavaju, ovaj krak bulevara je izgrađen jer je prvobitno planirano da saobraćajnica funkcioniše kao obilaznica oko Novog Sada, za smer ka Bačkoj Palanci, od čega se u međuvremenu odustalo.

“Zbog same specifičnosti površine i odustajanja od prethodno zamišljene trase, deo saobraćajnice je postao slepi deo, što je i signalizirano postavljanjem saobraćajne signalizacije na Bulevaru kneza Miloša i na Bulevaru vojvode Stepe. Uzevši u obzir napred navedeno, slepi deo (produžetak ulice Bulevar Vojvode Stepe) nije predviđen za parkiranje”, kažu u lokalnoj upravi.

Dodaju da saobraćajni inspektori nemaju nadležnost za primenu propisa Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i samim tim nije obavljana inspekcijska kontrola na ovoj mikro lokaciji.

“Uzimajići u obzir činjenično stanje na terenu, odnosno da je ‘slepi’ deo, produžetak Bulevara vojvode Stepe izgrađen tako da su kolovozne trake fizički odvojene (razdelnim ostrvom), a da saobraćajnim znakom nije dozvoljeno parkiranje na ovom (slepom) delu ulice, jasno proizilazi obaveza postupanja pripadnika MUP-a Republike Srbije/Saobraćajne policije, na osnovu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima”, zaključuju u gradskoj upravi.

Podsetimo, u nedelju uveče došlo je do saobraćajne nesreće u kojoj je nastradao dvadesetdvogodišnji mladić. On je preminuo nakon što se automobil kojim je upravljao sudario sa kamionom parkiranim u “slepom” delu Bulevara vojvode Stepe.

Došlo je do požara i eksplozije, zbog čega su izgoreli automobil i kabina kamiona. Hitna pomoć je izašla na teren, ali je, nažalost, mogla samo da konstatuje smrt mladića.

Zasad nije poznato zbog čega je automobil produžio u “slepi” deo bulevara, na kom su parkirani teretni kamioni.

Izvor: 021.rs/Žarko Bogosavljević
Foto: 021.rs