Početna Crna hronika Kazna od 50.000 dinara zbog trgovanja prepariranim pticama

Kazna od 50.000 dinara zbog trgovanja prepariranim pticama

Muškarac (57) iz Sombora prvostepeno je osuđen na novčanu kaznu od 50.000 dinara, jer je javno izlagao na tezgi i nudio na prodaju po jedan primerak prepariranih ptica, saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu ptica.

On je 26. januara u tom gradu nudio na prodaju po jedan preparirani primerak velike carske šljuke i kopca, kao i običnog galeba, a koji spadaju u zaštićene vrste divljih životinja.

Na osnovu Zakona o zaštiti prirode, zabranjeno je prikrivati, držati, uzgajati, trgovati, izvoziti, prevoziti, otuđivati ili na bilo koji način pribavljati ili javno izlagati životinje uključujući sve njihove derivate i razvojne oblike.

Kako se navodi, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, kao staralac strogo zaštićenih vrsta divljih životinja na području Vojvodine, podržava odluku Prekršajnog suda u Somboru .

Dodaju i da je kažnjivo i strogo zabranjeno ne samo hvatanje i držanje životinja, već i trgovina njihovim preparatima, derivatima i razvojnim oblicima.

“Apelujemo na građane da ne hvataju ptice, da ne kupuju žive primerke, ni preparate, ali i da ne zatvaraju oči ako primete da ih neko hvata ili drži u kavezima već da to prijave inspekciji zaštite životne sredine ili Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode”, navodi se u saopštenju.

Izvor: RTV / Tanjug
Foto: Pixabay