Početna Crna hronika Lopov vratio bicikl Novosađaninu

Lopov vratio bicikl Novosađaninu

0

bike-1261657_640

U Novom Sadu se ukrade oko 2.000 bicikala godišnje, a policija pronađe svega stotinu. Treba napomenuti da je broj krađa znatno smanjen od kada je 2013. godine cenzus za sitne krađe spušten sa 15 na 5 hiljada dinara. Predsednik udruženja Biciklistička inicijativa Marko Trifković kaže za 021 da je najbolji način sprečavanja krađa preventivna registracija bicikala.

– O tome se pričalo 2013. godine, da se bicikli registruju preventivno, kao što se radi već u Hrvatskoj. Registracija sadrži osnovne podatke o biciklu i može poslužiti policiji da ga identifikuje – navodi Trifković. On dodaje da registrovanje bicikala tamo gde je uvedeno već daje određene rezultate, kao i da je time policiji prilično olakšan posao. Međutim, kako kaže, postoji bojazan da će registracije početi da se naplaćuju, pa građani još uvek nisu sigurni da li da registruju svoj bicikl.

– Veliki problem je što se bicikli lako prenese, takođe, postoji već šema kako se to preprodaje. Šteta je velika, jer ima ljudi kojima su po nekoliko puta nestali bicikli – kaže predsednik Biciklističke inicijative.

Lopov vratio bicikl

Vlasnik bicikla ukradenog pre nedelju dana na Novom naselju nije čekao da institucije reše ovaj problem, već je na Fejsbuku i Jutjubu postavio snimak krađe, na kojem se vidi lopov. Nakon toga, lopov mu je vratio bicikl.

– Bicikl je stajao ispred mog stana. Primetili smo oko 22:30 da ga nema, a na kamerama smo videli ko ga je ukrao. Video smo predali policiji, međutim, odlučio sam i da ga okačim na internet i pošaljem medijima i vrlo brzo snimak se proširio društvenim mrežama. Za manje od 24 sata, sam lopov se vratio i doneo bicikl. Začuđujuće, ali eto uspeli smo bez institucija da nešto uradimo. S druge strane, postoji mnogo više bicikala koji se nikada ne vrate – priča ovaj Novosađanin koji je hteo da ostane anoniman.

Bajs baza

Još jedan način na koji građani mogu da zaštite svoje bicikle jeste i Bajs baza. To je sajt na kojem može besplatno da se registruje, da vlasnici ostave podatke o svom biciklu, serijski broj rama i određene pojedinosti koje bicikl ima, pa će, ukoliko im bicikl bude ukraden, imati dokaz da je njihov. Može se napraviti više profila, odnosno postaviti više bicikala. Vladan Radosavljević iz Bajs baze kaže za 021 da očekuje saradnju i sa MUP-om, jer će tako efikasnost ovog projekta biti još veća.

Autor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here