Početna Crna hronika Meštanka Kovilja koja je izbola poslodavca osuđena na 18 meseci zatvora, sud...

Meštanka Kovilja koja je izbola poslodavca osuđena na 18 meseci zatvora, sud rekao – samoodbrana

0

R. V. (45) iz Kovilja osuđena je na godinu i po dana zatvora za teške telesne povrede nanete prekoračenjem nužne samoodbrane.

Ona je prvobitno bila okrivljena za pokušaj ubistva poslodavca nožem, ali je delo kasnije prekvalifikovano, saopštio je Viši sud u Novom Sadu.

Budući da je bila u pritvoru od hapšenja i da joj je ostalo samo mesec dana izdržavanja kazne, juče je puštena na slobodu.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu stavljeno joj je na teret da je dana 24. aprila prošle godine u Kovilju pod dejstvom alkohola i nakon kraće verbalne prepirke pokušala da ubije oštećenog Z. M.

Tokom dokaznog postupka, sud je utvrdio da je okrivljena zadala oštećenom dve ubodne rane nožem u predelu vitalnih organa, nanevši mu teške telesne povrede opasne po život.

Sudsko veće je cenilo odbranu okrivljene, iskaz oštećenog o kritičnom događaju, nalaze sudskih veštaka i ocenilo da nije dokazano da je okrivljena imala nameru da ubije oštećenog. Okrivljena jeste bila svesna da može teško da povredi oštećenog, ali veće je utvrdilo da je to učinjeno u prekoračenju odbrane neophodno potrebne da se od svog dobra odbije istovremen protivpravan napad.

“Imajući u vidu da okrivljena nije ranije osuđivana, sud joj je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 18 meseci, u koju se uračunava vreme provedeno u pritvoru. Okrivljenoj je ukinut pritvor, jer više ne postoje razlozi za ovu meru”, navodi se u saopštenju suda.
Budući da je reč o prvostepenom rešenju, protiv ove presude stranke i branilac mogu da se žale Apelacionom sudu u Novom Sadu.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay