Početna Crna hronika Nastavak suđenja Goranu Davidoviću

Nastavak suđenja Goranu Davidoviću

U novosadskom Višem sudu juče je svedočenjem pripadnika žandarmerije nastavljeno suđenje Goranu Davidoviću zvanom Firer i Nedeljku Pešiću povodom incidenta koji se dogodio na Antifašističkom maršu 7. oktobra 2007. godine kada su pripadnici Nacionalnog stroja na čelu sa prvooptuženim napali kolonu građana ispred Doma vojske na Beogradskom keju u Novom Sadu.

Pred postupajućim sudijom su svedočili žandarmi Stevica Ljukovčanin, Branko Oklobdžija i Bojan Popović koji su bili angažovani na obezbeđenju marša, a koji su izjavili da se ne sećaju svih detalja incidenta jer je od tog događaja prošlo više od decenije.

– Sa pozicije na kojoj sam stajao, mogao sam da vidim bacanje nečega, a da li su ti predmeti poleteli iz skupa prema Domu vojske ili su oni bačeni preko kolone, ne mogu da se setim – kratak je bio Ljukovčanin, a njegovu priču podržao je i Oklobdžija.

Njihov kolega Popović potvrdio je da je bio svedok incidenta gde je došao nakon dojave da u Domu vojske ima “sumnjiva grupa”.

– Video sam i čuo da je počeo međusobni verbalni sukob između mladića u Domu vojske i ljudi iz kolone. Usledilo je bacanje raznih predmeta, flaša i transparenata, ali ne znam ko je prvi počeo. Ne sećam se – rekao je Popović.

Postupajući sudija je zakazao nastavak suđenja za 8. februar 2018. godine i najavio da će tada biti saslušano još šest žandarma iz Beograda te da će nakon toga uslediti završne reči.

Podsetimo, prvobitno je za nasilničko ponašanje i širenje mržnje ukupno bilo optuženo deset osoba. Za širenje mržnje bili su optuženi Davidović, Pešić, kao i Predrag Golubović, dok je za nasilničko ponašanje bilo optuženo još sedam osoba.

Dolf Pospiš i Predrag Milanović priznali su krivicu i sklopili sporazum sa tužilaštvom, a pre početka glavnog pretresa u oktobru 2016. godine, suđenje je odlagano više od deset puta, a promenjeno je troje sudija.

Davidović se nakon odsluženja jednogodišnje zatvorske kazne preselio u Italiju i od tada se ne pojavljuje na pretresima tako da je sud 24. septembra 2009. godine doneo odluku da mu se sudi u odsustvu.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay