Početna Crna hronika Nastavljeno suđenje Goranu Cvijetiću za pokušaj ubistva i bombaški napad

Nastavljeno suđenje Goranu Cvijetiću za pokušaj ubistva i bombaški napad

0

Suđenje Goranu Cvijetiću Cveletu (42) iz Budisave, okrivljenom za više krivičnih dela, među kojima su pokušaj teškog ubistva, bacanje bombe pod automobil i nošenje oružja u nekoliko navrata, nastavljeno je juče u Višem sudu u Novom Sadu.

Višesatno ispitivanje veštaka za DNK tragove na čaurama i stručnog savetnika odbrane je pred sudskim većem, kojim predsedava sudija Srđan Savić, odložilo ispitivanje veštaka balističara, a sledeće ročište zakazano je za 17. novembar.

Sudski veštak Dušan Keckarević, stručnjak za forenzičku genetiku, odnosno DNK analizu, rekao je da su tragovi na čaurama zahtevniji kada ima malo materijala, te da je sreća ako se nešto izvuče i sa desetak čaura.

„Naći nešto upotrebljivo na površini je sreća zbog male površine i nekih remetećih faktora na analizu, što, na primer nije slučaj sa obradom uzoraka krvi ili pljuvačke“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, u konkretnom slučaju, na nekim čaurama, bar na tri, nađeni su tragovi okrivljenog, ali je bilo i mešanih tragova dodao je, zbog čega je nemoguće utvrditi redosled nanošenja takvih tragova.

Na ovakvu odbranu nalaza i mišljenja, okrivljeni je revoltirano izneo primedbu na zapisnik da se po njegovom mišljenju radi o proizvoljnim zaključcima veštaka, bez potpunog uvida u postupanje s mecima koji su veštačeni. On nije naveo da li je došlo do kontakta sa mecima pre punjenja, te se sve zasniva na nivou pretpostavki, a donet je zaključak, ocenio je između ostalog Cvijetić.

Podsetimo, okrivljeni je pred prethodnim velikim većem ostao pri stavu da su ga u prve dve tačke optužnice zamenili sa nekim, dok je već ranije faktički priznao posedovanje jednog pištolja. On je dodao da nije jasno šta bi bio motiv za dela koja mu se stavljaju na teret i insinuirao da je povređeni u rafalnoj pucnjavi za koju se on tereti pogođen verovatno iz rikošeta. Prema navodima optužnice okrivljeni je 9. maja 2012. godine oko 18.30 sati u Novom Sadu na Grbavici, u ulici Miše Dimitrijevića kod broja 75, pokušao da liši života više lica, i sa udaljenosti oko 13 metara od bašte lokala u kojoj su za stolom sedeli oštećeni: Nebojša Tubić Žabac, Darko Ćorović, Mirko K., Aleksandar G. i Bojan M, a za susednim stolom i Tomo V.

Optuženi se tereti da je iz automatskog pištolja, takozvanog škorpiona, koji je neovlašćeno nosiom preko puta picerije, ispalio ukupno 12 hitaca u vidu jednog kraćeg i jednog dužeg rafala u pravcu oštećenih usled čega je pogodio Nebojšu Tubića Žapca u predelu glave i naneo mu tešku povredu opasnu po život u vidu prostrelne rane glave, dok su ostali oštećeni u trenutku kad su čuli pucnje legli na pod bašte ili otpuzali u lokal.

Takođe, njemu se pripisuje i slučaj kada je, navodno, 27. juna 2013. oko 10.20 časova u Novom Sadu u Krilovoj ulici 1, ispred kafića, prišao parkiranom citroenu koji je pripadao JKP “Urbanizam” i bacio ručnu difanzivnu bombu koju je predhodno aktivirao, a koju je neovlašćeno nosio. Vozilo je, ovom prilikom oštećeno, a dvoje prolaznika je povređeno, dok je još devet vozila koji su bili parkirani u blizini, takođe oštećeno. Za ovaj slučaj, on se tereti za krivično delo protiv opšte sigurnosti i nedozvoljeno držanje i nošenje eksplozivnih materija.

Okrivljeni je, u predhodnom postupku, izneo odbranu, navodeći da Nebojšu Tubića Žapca ne poznaje lično već da mu je poznat samo iz medija, a da sa Tomislavom Bokanom nikada nije bio ni u kakvom sukobu i da u životu nije bio u kontaktu sa ručnim bombama. Na ovaj način, faktički je priznao da je pištolj posedovao i da ga je nabavio dok je radio kao obezbeđenje.

Podsetimo Cvijetić je bio i žrtva otmice 22. maja 2017. godine.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay