Početna Crna hronika Nastavljeno suđenje za nasilničko ponašanje na sportkim terenima

Nastavljeno suđenje za nasilničko ponašanje na sportkim terenima

0

U Višem sudu u Novom Sadu nastavljeno je suđenje Slobodanu Milutinoviću Snajperu, njegovom rođenom bratu Nenadu Milutinoviću, Nemanji Topreku, Kosti Radonjiću i Nenadu Deliću(pri čemu se poslednjoj dvojici sudi u odsustvu), okrivljenima za nasilničko ponašanje na turniru u malom fudbalu 3. juna 2018. godine.

Uz prisustvo jakih mera bezbednosti, saslušano je četvoro od petoro pristiglih svedoka. Jedan od njih ostavljen je za iskaz na narednom ročištu kada će pristupiti još nekoliko osoba zbog saslušanja, na kome će biti moguće i reprodukovanje video snimaka sa lica mesta. Sutkinja Ivana Josifović je nakon nekoliko sati saslušanja i pauze zakazala naredno ročište za 6. februar naredne godine.

Od svih saslušanih svedoka najzanimljivije, ali ne i najsadržajnije bile su izjave prve dvojice koji su dugo i konfuzno govorili o tome čega se sećaju, a neobično teško uspevali da se fokusiraju na jednostavna pitanja sutkinje Josifović i zastupnice optužnog akta zamenice tužioca Ksenije Bašić.

Svedok S.Ž. izjavio je da je prebijen njegov prijatelj B.M, da su obojica izbeglice i zemljaci, da se druže i sad, ali da nikad nije saznao od njega zbog čega je on brutalno povređen na turniru malog fudbala.

„Rekao mi je da se ne raspitujem o tome i da on želi to što pre da zaboravi kao da se nije ni desilo, pa ga više nikad nisam pitao o tome iako me je kopkalo šta se desilo“, naveo je svedok.

Dodao je da se ne oseća ugroženo, ali da mu je neprijatno dok svedoči. Oba svedoka su primetila lica koja iz gepeka automobila uzimaju neke predmete i kreću među okupljene. Na pitanje branioca svih okrivljenih, advokata Gorana Karadarevića, oni nisu prepoznali optužene na klupi u sudnici kao aktere događaja.

Ostali svedoci su ostali pri ranijem iskazu u Višem javnom tužilaštvu, ali su uglavnom odgovarali da se ne sećaju nakon toliko vremena, kao i da nemaju ništa bitnije da dodaju.

Podsetimo, četvorica od petorice okrivljenih izjavili su na otvaranju pretresa u februaru ove godine da ne priznaju delo koje im se stavlja na teret. Prvookrivljeni, Slobodan Milutinović Snajper, izjavio je da ne priznaje delo iz optužnog predloga i da ne želi da odgovara na pitanja, jer smatra da ga mediji predstavljaju u negativnom kontekstu zbog drugog postupka koji se vodi protiv njega u ovom sudu.

Na ročištu u septembru se pojavio samo Nenad Milutinović, a ponovo nije pristupio Nenad Delić, jedan od okrivljenih, zbog čije je nedostupnosti ročište više puta odlagano. Za njim je svojevremeno bila raspisana poternica, a sudiće mu se u odsustvu. Tužilaštvo je na pretresu u februaru predložilo da se reprodukuju snimci sa lica mesta čemu se branilac okrivljenih, advokat Goran Karadarević, usprotivio, smatrajući da je snimak pribavljen na sporan način. On je takođe ocenio da se ne radi o grupi, kako se navodi u optužnici, jer delo nije počinjeno po dogovoru, dok je tužilaštvo ostalo pri suprotnom stanovištu.

Oštećeni, B.M, izjavio je na pretresu u maju ove godine da ne poznaje okrivljene, da se ne pridružuje njihovom krivičnom progonu niti potražuje odštetu za brojne telesne povrede nanete uglavnom palicama.

Ispričao je da je u kritičnom momentu stajao pored žičane ograde otvorenog terena za mali fudbal i gledao utakmicu rekreativaca na koju ga je pozvao njegov drugar. Nakon petnaest do dvadeset minuta video je da se grupa osoba sa palicama u rukama usmerila ka njemu, ali da njihova lica nije video. Navodno, oni mu se pri tome nisu obraćali, a on je u šoku pobegao u takozvani balon. Dodao je da je instinktivno legao dok je uzmicao unazad da bi dobio što manje batina.

„Trudim se da zaboravim šta se desilo. Bilo je šta je bilo. Razmišljao sam, ali stvarno ne znam šta je razlog što su me napali“, izjavio je na ročištu oštećeni B.M.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay