Početna Crna hronika Nesporazumi oko preminulih na javnom mestu

Nesporazumi oko preminulih na javnom mestu

0

hitna pomoc

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad saopštio je danas da se samo u slučaju sumnje na nasilnu smrt na javnom mestu odmah izdaje nalog za transport tela u Centar za sudsku medicinu i to je razlog zbog čega preminuli ostaje na mestu gde je došlo do smrti duži vremenski period.
Reagujući povodom pisanja pojedinih medija da je juče telo preminulog kod raskrsnice Bulevara cara Lazara i Ulice cara Dušana u Novom Sadu ležalo na pločniku više od tri sata, u Zavodu kažu da je ta procedura uvedena od kada istražnog sudiju na licu mesta menja javni tužilac.

Ranije je javni tužilac nakon konstatovanja smrti odmah izdavao nalog za transport tela u Centar za sudsku medicinu, dok sada javni tužilac taj nalog izdaje samo u slučajevima kada se sumnja da je smrt nastupila nasilnim putem.

Centar za sudsku medicinu, kako navode u Zavodu, primao je nalog tužilaštva, ali ne i izveštaj gradskog mrtvozornika.

Zbog nerazumevanja Centra za sudsku medicinu, a da grad Novi Sad ne bi imao značajnijih problema u slučaju smrti na javnom mestu, gradski mrtvozornik izdavao je potvrde o smrti ukoliko je imao na uvid lične podatke i medicinsku dokumentaciju“, kažu u Zavodu.

Prema njihovom mišljenju, u pitanju je “opstrukcija Centra za sudsku medicinu Kliničkog centra Vojvodine” koji svojim ponašanjem stavlja u nezgodan položaj porodicu preminulog i narušava osnovne principe medicinske etike, a sve da bi opstruirali rad gradskih službi od strane pokrajnskih institucija”.

Povodom ovog problema nedavno je održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici tužilaštva, policije, Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć Novi Sad, Centra za sudsku medicinu i Gradske uprave za zdravstvo.

Obzirom da tom prilikom dogovor nije postignut, Gradska uprava za zdravstvo zatražila je dodatna objašnjenja od Ministarstva zdravlja, ali još nije dobila odgovor.

U Zavodu naglašavaju da je u slučaju smrti na javnom mestu, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, “mrtvozornik dužan da u roku od 12 sati od primljenog poziva izvrši pregled i utvrdi vreme i uzrok smrti, iako je prisustvo preminulog na javnom mestu neprijatno za sugrađane”.

Autor: Tanjug