Početna Crna hronika Neugašena sveća, posle Zadušnica, izazvala požar na groblju

Neugašena sveća, posle Zadušnica, izazvala požar na groblju

0

Proteklog vikenda, kada su se obeležavale Zimske zadušnice, bila je velika poseta na Gradskom groblju i svim ostalim grobljima u Novom Sadu i prigradskim mestima. Nepažnjom građana izbio je požar na sedmom grobnom polju. Vatra je uništila zelenu površinu od 42 m2, posađenu sa osamdeset kleka i jedno stablo čempresa.

Zelenilo je posađeno 2003. godine i bilo je dobre vitalnosti, navode iz JKP “Lisja”. Iz tog preduzeća još jednom apeluju na posetioce grobalja, da sveće ne ostavljaju upaljene po grobljima jer će na taj način sigurno opet doći do požara.

JKP “Lisje“ neprekidno vrši ozelenjavanje svih grobalja i ulaže u ambijentalnu uređenost, za biljke je potrebno mnogo godina da bi se formirale. Istovremeno, to su značajna finansijska sredstva koja se ulažu u hortikulturno uređenje ovih površina specijalne namene.

Podsećamo da su ostavljene upaljene sveće i 10. maja 2021.godine kada se obeležavao Pobusani ponedeljak izazvale požar u centralnom delu Vrta sećanja, gde su izgorela dva velika četinara kao posledica paljenja sveća uz stablo. Ova dva četinara bila su stara 30 godina, a nestali su za samo jedan trenutak.

Izvor: RTV
Foto: JKP “Lisje”