Početna Crna hronika Novosađanin u pritvoru jer je prekršio samoizolaciju o kojoj ga niko nije...

Novosađanin u pritvoru jer je prekršio samoizolaciju o kojoj ga niko nije ni obavestio

Jedan Novosađanin završio je u pritvoru zato što nije čuo, pa ni poslušao, apel predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Iako deluje nemoguće, branilac ovog 42-godišnjeg muškarca, koji je u pritvoru zato što se tereti da je prekršio samoizolaciju, kaže da je sa njegovim klijentom upravo to slučaj.

Kako navodi N1, sudija Osnovnog suda u Novom Sadu, Zoran Keser, procenio je da je to što predsednik Vučić govori na televiziji obavezujuće, a ko ne posluša, odlazi u pritvor na do 30 dana.

Tako se i 42-godišnjem Novosađaninu, kom se na teret stavlja da nije poštovao samoizolaciju po povratku sa privremenog rada u Nemačkoj, u rešenju o pritvoru navodi da je prekršio i pored apela predsednika Republike Srbije, u kojem isti moli da se pridržavaju izrečenih mera, kao i svakodnevnih javnih saopštenja preko sredstava informisanja.

– Pitao sam postupajućeg sudiju od kada apel predsednika Republike ima obavezujuće dejstvo, nije mi odgovorio na to pitanje – kazao je za N1 advokat Goran Stupar.

Branilac okrivljenog kaže da je ceo slučaj pun nelogičnosti i apsurdnosti. Naime, njegov klijent je 15. marta popodne ušao u Srbiju na prelazu Horgoš i nije dobio, ni usmeno ni pismeno, rešenje o obaveznoj samoizolaciji. Dat mu je samo jedan flajer na kome piše da treba da smanji kontakt sa drugim osobama. Međutim, nigde nije decidno navedeno da mora da ide u samoizoalciju.

– Poštujući navedene preporuke moj klijent je sa porodicom naredni dan izašao da prošeta. Prilikom povratka na kućnu adresu sačekali su ga policijski službenici koji su mu saopštili da je u obavezi da bude u samoizolaciji narednih 14 dana. On im je rekao da mu do tada to niko nije rekao, poštovao je to naređenje sve do 20. marta kada su došli da mu kažu da ga lišavaju slobode zbog kršenja samoizolacije – pojasnio je Stupar.

Okrivljeni se nalazi u pritvoru u Vršcu, a suđenje putem Skajpa zakazano mu je za 13. april.

Inače, ovo nije usamljen slučaj u Srbiji. Mlada Kikinđanka Jovana Popović nalazi se več dvadesetak dana u pritvoru. Ona je privedena 24. marta ove godine, deset dana nakon povratka sa službenog putovanja u Crnoj Gori. Policija je Jovanu 24. marta uhapsila u kući njenog dečka, zbog „nepoštovanja mere samoizolacije koja joj je izrečena“, a za koju ova devojka nije dobila nikakvo usmeno rešenje prilikom ulaska u Srbiju.

Izvor: N1/Mojnovisad.com
Foto: Ilustracija/Pixabay