Početna Crna hronika Novosađanina napali zbog majice “Pun kural svega”: Tražili da je skine, pa...

Novosađanina napali zbog majice “Pun kural svega”: Tražili da je skine, pa je pocepali

0

Dvadesetpetogodišnji Novosađanin Aleksandar Bačkalić napadnut je u četvrtak, 25. avgusta, kod novog Žeželjevog mosta, kada su nepoznati muškarci tražili da skine majicu “Pun kural svega”.

Kada je odbio da je skine, muškarci su ga oborili na zemlju, udarali i pocepali mu majicu. Sve se dogodilo, kaže, oko 19 časova.

Majica “Pun kural svega” predstavlja proizvod “ShopiNS“-a, onlajn prodavnice medijske kuće 021.

Prema rečima Aleksandra Bačkalića, na keju se šetao sa prijateljicom koja je bila u poseti Novom Sadu, kada mu je prišao jedan od muškaraca koji su se nalazili u blizini. Rekao mu je da skine majicu, na šta je Aleksandar odgovorio sa: “Neću, hvala”.

“Iz čista mira je rekao da skinem majicu. Kada sam to odbio, rekao je drugima da me hvataju, što su i učinili, otpozadi. Srušili su me na zemlju i počeli da me udaraju i da mi kidaju majicu. Branio sam se koliko-toliko, ali to baš i nije moguće kad si na zemlji i kada te trojica napadaju. Čim su uspeli da mi skinu majicu, tog trenutka sam ustao i oni su pobegli. Pocepali su je i odneli majicu, meni je ostao samo jedan komad tkanine”, priča Aleksandar.

Sve je trajalo veoma kratko, u napadu mu je razbijen i telefon, a kako su ga napali i otpozadi, nije uspeo dobro da vidi batinaše.

“Jedan čovek je prišao da mi pomogne, dao mi je telefon da zovem policiju i patrola je ubrzo stigla. Ispričao sam im šta se dogodilo, zapisali su i rekli mi da odem u policijsku stanicu na Klisu, gde živim. To sam i učinio, pričao sam verovatno sa inspektorom, koji je zapisivao šta pričam, pitao me je da li znam kako su izgledali, rekao sam ono čega se sećam, ali to je bilo malo, jer se sve brzo dogodilo, napali su me sleđa”, navodi dvadesetpetogodišnji Novosađanin.

Nakon razgovora u policiji upućen je u Urgentni centar, gde je pregledan. U izveštaju specijaliste, u koji je 021.rs imao uvid, konstatuje se da ima površinske povrede na glavi i kolenu, dok drugih povreda nema.

“Sledeći dan sam osetio bolove kada sam se ‘ohladio'”, dodaje Bačkalić.

Ovaj mladi Novosađanin kaže da je bio zbunjen zbog napada koji se dogodio, jer, kaže, tako nešto mu se prvi put dešava u životu.

“Živim na Klisi i bezbroj puta sam noću išao kući iz centra i nikad mi se ništa nije dogodilo. I sada evo, dok je bio dan, dogodilo mi se. To mi je dosta čudno. Odmah sam pomislio da su neki ‘botovi’, jer ne znam koji bi drugi razlog mogao da bude, jedino što sam čuo jeste da su to uradili zbog majice, tražili su da je skinem, ali ne vidim šta bi bio razlog tome, možda su je pobrkali sa nečim drugim”, kaže Aleksandar.

Kako navodi, “budala ima uvek”, ali je pre bio siguran da mu se neće ništa dogoditi čak ni ako mu neko priđe, ukoliko se on ponaša normalno.

“E sad, posle ovoga, razumem da ima ljudi koji, bez nekih meni vidljivih razloga, mogu da se iživljavaju na drugima. Mislim da je sloboda govora i izražavanja na bilo koji način potrebna i jako važna kada je u pitanju napredak društva”, zaključuje on.

Je l’ vam “pun kural svega”?

Kural kao autentični novosadski izraz bunta nastao je 2017. godine, nakon što je, po okriljem noći, prekrečen mural “Jedina istina” francuskog umetnika Remeda, koji se nalazio na fasadi Gradske biblioteke u centru grada od 2009. Do danas nije otkriveno po čijem nalogu je mural uklonjen, a nadležni su igrali na kartu da “ništa nisu videli, ništa nisu čuli”.

Ovo “fantomsko” uklanjanje murala je u javnosti protumačeno kao cenzura, pa je nepoznata osoba na istom zidu odgovorila iscrtavajući penis, koji je odmah prozvan – kural. Ovog puta su gradske službe bile budne, te su ekspresno uklonile grafit, ali autor nije odustajao – ubrzo se pojavio novi kural. Gradske službe su ga ponovo uklonile, a svaki put bi se pojavljivao novi.

Potom su postavljene kamere na okolne zgrade, ali ni to nije sprečilo crtača penisa da odgovori. Umesto odgovora ko je naložio da se ukloni Remedov mural, na zidu je oslikana “Srpska Atina”. Ni ovaj mural nije zaobišla sudbina praznog zida, pa je i “Srpska Atina” dobila, takođe, kural. Nakon što je uklonjen ovaj penis, ubrzo je stigla poslednja, peta verzija kurala.

Izvor: 021.rs
Foto: shopins.rs