Početna Crna hronika Novosadska policija podnela 170 krivičnih prijava protiv nasilnih maloletnika

Novosadska policija podnela 170 krivičnih prijava protiv nasilnih maloletnika

0

Novosadska policija u prva tri meseca ove godine podnela je 170 krivičnih prijava protiv maloletnika.

U jednom od poslednjih incidenata zabeleženih u Novom Sadu, a koji se dogodio ranije ove nedelje, šesnaestogodišnji D. P. povređen je u obračunu dve grupe maloletnika na Detelinari. On je u tuči zadobio posekotine po glavi šrafcigerom, a posle ukazane lekarske pomoći u Dečjoj bolnici, pušten je na kućno lečenje.

U Srbiji je iz dana u dan sve veći procenat rasta maloletničke delinkvencije. Prema rečima stručnjaka, verbalno sukobljavanje brže prelazi u fizičko jer današnje generacije imaju niži prag tolerancije i ne znaju za verbalnu raspravu već odmah potežu za upotrebom sile. Vršnjačko nasilje je u porastu, a prema zvaničnoj stastistici, tome je verovatno doprinelo i to što se sada o tome mnogo viša zna i priča, pa se i češće prijavljuje.

Novija istraživanja akcenat daju novoj generaciji delinkvenata koji potiču iz porodica s visokim životnim standardom. Devedesetih godina prošlog veka su, podsećanja radi, plasirani novi sistemi vrednosti koji su bili uzor mladima. Ti sistemi vrednosti, plasirali su nove obrasce ponašanja uz visoku dozu agresije i nasilja, koji su vidljivi još u osnovnoj školi. Čini se da ni danas nije ništa bolje.

Istraživanja su pokazala neke karakteristike ličnosti maloletnika koji su skloni delinkventnom ponašanju. To su niži nivo inteligencije, što se iskazuje kroz lošiji uspeh u školi, i psihopatske crte ličnosti (egocentrizam, nesposobnost prihvatanja drugih ličnosti, samoprecenjivanje, emocionalna nestabilnost, nizak stepen tolerancije na frustraciju). Delinkventi su agresivnije ličnosti, pretežno ekstrovertni, smatraju psiholozi.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay