Početna Crna hronika Novosadska policija rasvetlila 40 krađa

Novosadska policija rasvetlila 40 krađa

hapsenje

Novosadska policijska uprava rasvetlila je ovog meseca 40 drskih krađa počinjenih za više od pola godine, za koje se terete samo trojica osumnjičenih.

Uskoro bi broj rešenih otimačina mogao da bude još veći, a radi se uglavnom o sve popularnijoj krađi nakita. Napadači obično posle praćenja osoba prilaze otpozadi i desnom rukom kidaju lančiće. Ove vrste teških krađa dešavaju se obično od kraja aprila do početka septembra, kad su žene laganije obučene. Ponekad se, uz lančiće, na meti napadača nađu i torbe.

Bitno je napomenuti da, u slučajevima kad policija otkrije da je neka zlatara otkupila zlato bez uzimanja podataka o prodavcu, podnose se krivične prijave za prikrivanje.

Primera krađe nakita ima bezbroj – tako je policija nedavno uhapsila P. B. (27) i Z. A. (25) iz Bača, koji su neprijavljeno boravili u Novom Sadu. Prvoosumnjičeni se do sada tereti za 33 teške krađe počinjene, tako što je u ulazima stambenih zgrada Novosađankama otimao zlatan nakit. Sumnja se da je u jednom slučaju, ne mogavši da strgne lančić s vrata, udario žrtvu u predelu grudi, oborio je na tlo i tako počinio razbojništvo.

Novosađanin S. M. (18) tereti se za šest drskih krađa nad ženama počinjenih na Limanu, Novom naselju i Telepu, koje je navodno činio zbog kockarskih dugova napravljenih u kladionicama. Poslednji slučaj otimačine zabeležen je pre tri dana, kada je devetnaestogodišnji S. K. u Ulici cara Dušana otrgao tri zlatna lančića s vrata jedne Novosađanke (70).

Ubrzo po pozivu oštećene, policija je pretragom oklonih ulica pronašla osumnjičenog i ukradeni nakit vratila vlasnici. Zajedničko za sve te slučajeve je da su na meti osumnjičenih bile žene, a zanimljivo je da se pojavljuju veoma mladi izvršioci tih teških dela, s obzirom na to da su mnogi povratnici u toj vrsti kriminala smešteni iza brave.

U slučaju okrivljenog P. B. iz Bača, 33 drske krađe počinjene su od oktobra prošle godine do 1. jula ove, pri čemu je otkidao lančiće s Novosađanki. On ih je pratio, dolazio do ulaza i kad bi one pokušale da otvore vrata lifta, otrgnuo im nakit. Ranije nije bio evidentiran po tim krivičnim delima već po krađama, provalama i još nekim. Napadao je obično između 9 i 19 sati, a žrtve nemaju nešto zajedničko – stare su između 20 i 85 godina.

Pomenuti osumnjičeni nije narkoman i kockar, kako to često biva, naveo je da se time bavio da bi živeo lagodnim životom i kupio skupa kola, a imao je na umu određeni model i tip automobila.

Inače, Z. A. iz Bača osumnjičen je za pet drskih krađa koja je učinio krajem prošlog meseca vozeći ukradeni motor na Salajci, Podbari, Bulevaru oslobođenja i Novom naselju. On je prilazio ženama na biciklu i otimao stvari iz njihovih korpi. On do sad nije imao nijedno zabeleženo krivično delo, nije narkomanski zavisnik, ali je imao kockarske dugove.

Na kraju, treba naglasiti da nije preporučljivo da ženske osobe nose novačanike u ruci, a torbe i stvari ne treba ostavljati bez nadzora u korpama bicikla. Takođe, nikako se ne savetuje da pružaju otpor napadačima, već da zapamte njihov opis i da događaj što pre prijave policiji.

Autor: Dnevnik
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos