Početna Crna hronika Novosadski sud kaznio meštanina Žarkovca zbog seče zaštićenog hrasta na Fruškoj gori

Novosadski sud kaznio meštanina Žarkovca zbog seče zaštićenog hrasta na Fruškoj gori

0

Prekršajni sud u Novom Sadu, odeljenje u Beočinu, kaznio je B. B. iz Žarkovca novčanom kaznom od 250.000 dinara za bespravnu seču šume u Nacionalnom parku “Fruška gora”.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine konstatovali su zajedničkim nadzorom 15. jula 2019. godine da je preduzetnička radnja okrivljenog u periodu jesen-zima 2018/2019. bespravno sekla šumu na lokalitetu Ravni breg, koji se nalazi u režimu zaštite prvog stepena Nacionalnog parka “Fruška gora”, kao i da je izvršena oplodna seča neposredno uz rub područja pod režimom zaštite prvog stepena, bez ostavljanja zaštitnog pojasa.

“Na lokalitetu ‘Ravni breg’, između Crvenog Čota i Beočina, nalazi se zajednica hrasta sladuna sa cerom, kao jedna od poslednjih očuvanih šumskih zajednica ovog tipa na Fruškoj gori i Vojvodini”, navode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Ističu da je očuvanje šuma, posebno onih koje se nalaze u područjima pod režimom zaštite prvog stepena u Nacionalnom parku od izuzetne važnosti.

“Takve šume potrebno je potpuno sačuvati od bilo kakvih oblika ljudskih intervencija, kako bi se u njima nesmetano odvijali prirodni procesi i opstale retke biljne i životinjske vrste. Iz tih razloga, pored zabrane bilo kakve seče u režimu zaštite prvog stepena, propisane su i obaveze ostavljanja zaštitnih pojaseva oko njih”, navode u ovoj instituciji.

Izvor: 021
Priredila: M. Ćirić
Foto: Pixabay