Početna Crna hronika Obeleženo 11 godina od tragičnog požara u “Laundžu”

Obeleženo 11 godina od tragičnog požara u “Laundžu”

0

Na jučerašnji dan pre tačno 11 godina, osmoro mladih poginulo je u požaru u kafeu “Laundž” u Zmaj Jovinoj 8.

Tog 17. februara 2008. godine, u požaru su poginuli brat i sestra Miloš (19) i Mirjana (23) Pekić, Milena Kolundžić (23), Boris Bjekić (23), Dušica Kulaš (23), Marija Gavrančić (23), Vladan Dragović (23)i Branka Saković (23).

Iz kafića u plamenu, skokom kroz prozor, uspeli su da se spasu Maja Milikšić i Aleksandar Antić.

Prvooptuženi Miloš Malešev iz Novog Sada osuđen je na zatvorsku kaznu od 12 godina. Na osnovu Zakona o amnestiji, 2012. godine Maleševu je smanjena kazna na devet godina zatvora. Suvlasnici lokala Tamaš Kolar i Srđan Bovan osuđeni su na po sedam godina, dok je zbog pomaganja na zatvorsku kaznu od dve godine bio osuđen Bojan Kulačanin.

Ispred pasaža u Zmaj Jovinoj 8 stoji spomen-ploča sa imenima osmoro nastradalih.

Iako je skoro pa svake godine na godišnjicu tragedije, u prisustvu predstavnika gradske vlasti polagano cveće u pomen žrtvama, ni ove, kao ni prošle godine, nijedan gradski zvaničnik nije najavio obeležavanje godišnjice.

Ovo je jedan od dva tragična požara koje Novi Sad pamti u poslednjih nešto više od decenije. Svega četiri godine posle tragedije u “Laundžu”, 1. aprila 2012, u požaru u diskoteci “Kontrast” poginulo je šestoro mladih – Marina Aničić (25), Tamara Miladinović (25), Milena Dalmacija (26), Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) i Renato Vuković (21).

Izvor: 021
Foto: Pixabay