Početna Crna hronika Obeleženo deset godina od tragedije u diskoteci “Kontrast”

Obeleženo deset godina od tragedije u diskoteci “Kontrast”

0

Danas je obeleženo tačno deset godina od stravičnog požara u novosadskoj diskoteci “Kontrast” u kojem je poginulo šestoro mladih ljudi.

Kod spomen-obeležja, neupotrebljivih protivpožarnih stepenica, paljenjem sveća i polaganjem cveća obeležena je godišnjica ovog tragičnog događaja koji se dogodio u noći između 31. marta i 1. aprila 2012. godine, oko dva sata nakon ponoći, kada su život izgubili Marina Aničić (25) iz Čuruga, Milena Dalmacija (26) iz Futoga, Zoran Ignjatović (28) iz Gacka, Marko Pavlović (29) iz Kragujevca, Renato Vuković (21) iz Kikinde i novinarka Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada.

U znak sećanja na žrtve požara okupio se veliki broj ljudi među kojima su bili rodbina i prijatelji stradalih, predsednica skupštine grada Jelena Marinković Radomirović, kao i veliki broj predstavnika medija.

„I nakon 10 godina grad je duboko potresen. Izjavljujem iskreno saučešće porodicama žrtava kojima svaki pomen ovog događaja izaziva neopisiv bol smatram da moramo učiniti sve kako se ovakva tragedija nikada više ne bi ponovila“, navela je predsednica skupštine grada koja je najavila podizanje memorijalnog parka za mladost prvog pametnog parka u Srbiji na mestu tragedije.

Branko Miladinović, otac tragično preminule Tamare, zahvalio se svima na dolasku i zatražio podršku za dalji rad udruženja „Istina Tamarini Zakoni“.

“Problem zločina “Kontrast” je što niko ne spominje ličnu odgovornost. Pravosudni sistem treba da se menja i da se postavi regulatorno telo koje bi kontrolisalo rad sudstva i tužilaštva kako bi se mogli procesuirati oni koji ne rade adekvatno svoj posao“, naveo je Miladinović.

Za tragediju u diskoteci “Kontrast” pravnosnažno su osuđeni i izdržali svoje kazne vlasnik Alojz Ganić, koji je u međuvremenu preminuo, osuđen na četiri godine, zakupci Slaviša Stanišić na devet godina, Dejan Ratković na sedam i električar Miroslav Papuga na devet godina zatvora, dok su svi optuženi inspektori koji su postupali u ovom slučaju pravnosnažno oslobođeni.

Autor: M. Ćirić
Foto: NSHronika.rs