Početna Crna hronika Odloženo suđenje Goranu Cvijetiću za oružane napade u Novom Sadu

Odloženo suđenje Goranu Cvijetiću za oružane napade u Novom Sadu

0

U novosadskom Višem sudu danas je odloženo ponovljeno suđenje Goranu Cvijetiću Cveletu (43) iz Budisave, osuđenom prvostepenom presudom na objedinjenu kaznu od 18 godina zatvora, za više teških krivičnih dela, počinjenih u Novom Sadu. Okrivljenom se pripisuje pokušaj ubistva Nebojše Tubića „Žapca“, podmetanje bombe pod automobil nekadašnjeg direktora JP “Urbanizam” Tomislava Bokana i nošenje oružja.

Kako piše u optužnici, on je 9. maja 2012. godine oko 18.30 časova u Novom Sadu, na Grbavici u ulici Miše Dimitrijevića ispred broja 75, pokušao da liši života više osoba i sa udaljenosti od oko 13 metara od bašte lokala u kojoj su za stolom sedeli oštećeni ispalio nekoliko rafala iz „škorpiona“. Tom prilikom tešku telesnu povredu opasnu po život, prostrelnu ranu, zadobio je Nebojša Tubić „Žabac“.

Cvijetić se, takođe, tereti, da je juna 2013. oko 19.20 časova u Krilovoj ulici u Novom Sadu, ispred kafića podmetnuo bombu pod službeni automobil Tomislava Bokana, tadašnjeg direktora JP “Urbanizam”. Vozilo je oštećeno, a dvoje prolaznika je povređeno.

Podsetimo, okrivljeni Goran Cvijetić je u predistražnom postupku u prisustvu branioca izneo svoju odbranu, dok se u istrazi branio ćutanjem, negirao je izvršenje krivičnih dela, a tom prilikom je izjavio da Nebojšu Tubića „Žapca“ ne poznaje i da nikakvih kontakata sa njim nije imao i da mu je poznat samo iz medija. Dodao je da sa Tomislavom Bokanom čije je vozilo oštećeno bombom nikada nije bio ni u kakvom sukobu. Optuženi je u završnoj reči u prvostepenom postupku negirao izvršenje oba krivična dela i naveo da zamera sebi nemarnost što je nesmotreno dodirivao neka naoružanja, i tako mogao da ostavi svoje tragove dok je nabavljao te stvari za poslove obezbeđenja. Takođe, kako tvrdi, nije isključena mogućnost da mu je neko namestio tragove kako bi pravi izvršioci izbegli kaznu za učinjena dela.

Novo pripripremno ročište pred novim većem kojim predsedava sudija Srđan Savić je održano u februaru ove godine, a dokazni postupak je otpočeo prošlog meseca. Okrivljeni je u ponovljenom iznošenju odbrane negirao teška krivična dela.

Naredna ročišta su zakazana za druge polovine jula i septembra, a optuženi je ostao u pritvoru u kojem se nalazi oko tri godine.

Takođe, u toku je sudski proces pred istim sudijom u novosadskom Višem sudu, petorici okrivljenih kojima se optužnicom stavlja na teret da su učestvovali u otmici Gorana Cvijetića, 22. maja 2017. godine. Optuženi, u tom drugom postupku, brane se da nisu oteli Cvijetića, već da je u pitanju bilo „građansko hapšenje“, jer su se bojali da ne učini novo krivično delo, a bili su ubeđeni da je on odgovoran za smrt Teodore Kaćanski, nevenčane supruge jednog od okrivljenih i za ranjavanje Nika Uskokovića rođaka okrivljenog Gorana Kovačevića.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay